Programa de Mindfulness per a una Criança Conscient per l’Instituto esMindfulness*

Un entrenament per fomentar la cura personal i el vincle amb el nadó

Per a la mare, el postpart és un moment d'adaptació profunda a la maternitat, no només per tot el que implica atendre les necessitats del nadó, sinó també pels canvis físics i psicològics que es produeixen un cop finalitzat l’embaràs.

Des del Programa de Protecció Social es vol oferir, als col·legiats del CoMB que han estat mares i pares, el programa Mindfulness per a una Criança Conscient, creat específicament per aquest col·lectiu per part de l’equip de l’Instituto esMindfulness amb l’objectiu de promoure les aplicacions de mindfulness en intervencions orientades a millorar la salut de la mare i del nadó en els primers anys de vida, facilitant el vincle i la cura personal.

El programa es planteja com un entrenament que es pot fer des de casa amb pràctiques de mindfulness per cuidar el cos i la ment de la mare durant el postpart i fomentar el vincle amb el nadó.

Al programa s’hi accedeix a través de la revista Guia per a una Criança Conscient, una revista editada exclusivament per al CoMB que s’inclou en la “Canastreta per al nou nat” i que dona accés a recursos gratuïts de meditació, ioga i recomanacions per cuidar el cos i la ment.

 • Aquesta guia inclou un enllaç QR a una pàgina web on realitzar el programa pròpiament dit. L’accés a aquesta web està protegit per unes claus d’accés (és un espai privat però en cap cas la persona usuària ha de donar cap dada personal).
 • En aquesta pàgina web les mares i pares accediran a:
  • El Quadern de Mindfulness per a una Criança Conscient on s’expliquen les bases de la pràctica de mindfulness i es fa una proposta d’entrenament de mindfulness per als primers dos mesos de vida del nadó i recomanacions per als dos primers anys.
  • Quatre àudios (descarregables) amb meditacions guiades i tres vídeos amb exercicis suaus de ioga conscient. Aquests àudios i vídeos inclouen el material següent:
   • Taula de ioga conscient en sòl.
   • Taula de ioga conscient dempeus.
   • Taula de ioga conscient en cadira.
   • L'arribada a casa: parar, respirar i ser amb el teu nadó.
   • Exploració corporal, regenerant el cos i la ment.
   • Calmar-te per poder calmar.
   • Cultivant amabilitat i amor cap a tu i el teu nadó.

Els materials estan dirigits a la mare, però en tot moment es manté un plantejament inclusiu i considerat amb l’entorn, convidant a compartir mindfulness amb la parella i les persones que acompanyen la mare durant la criança.

* L’Institut esMindfulness ha format part de l’estudi IMPACT BCN impulsat per BCNatal (que inclou els departaments de medicina maternofetal i d'obstetrícia de l’Hospital Clínic i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona) en el qual s’ha demostrat el valor que té el mindfulness per a la salut de la mare i del nadó. Resultats publicats recentment a la revista JAMA*. En base a aquesta evidència es vol promoure les aplicacions de mindfulness en intervencions orientades a millorar la salut de la mare i del nadó en els primers anys de vida, facilitant el vincle i la cura personal.