Podcast
Hipócrates en pijama

Hipòcrates en pijama

Hipòcrates en pijama, el podcast del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Un espai produït per l’equip de Comunicació del CoMB, amb el suport tècnic de Betevé Ràdio, on podeu escoltar històries, testimonis i experiències de la mà de metges i metgesses i d’altres professionals. Parlem de medicina, de salut... i de moltes coses més. Hi posem un toc final d’història i art, de la mà de Xavier Sierra, metge dermatòleg i president de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.

Escolta'l i subscriu-t'hi des de la teva plataforma d'streaming:
Ivoox podcast google podcast apple podcast spotify podcast youtube podcast
Hipócrates en pijama

Episodi 13: “De blues, rock i terratrèmols"

Anestesiòloga i cantant de dues bandes, Elvira Bisbe ha crescut i ha viscut amb la música, des del cant coral fins al rock i el blues. Coneixem de primera mà l’experiència viscuda per la traumatòloga Alícia Gargantilla en un hospital de campanya a la zona afectada pel terrible terratrèmol registrat el febrer de 2023 a Síria i Turquia. Temps afegit: estrenem secció donant unes quantes raons per revisitar la sèrie Doctor en Alaska.

Hipócrates en pijama

Episodi 12: “De manga i bronquiolitis

Mònica Rex és resident de Medicina Familiar i Comunitària i una gran aficionada al còmic, en especial, al manga. A través dels seus articles, videoblogs i pòdcasts ha esdevingut tota una referent en la matèria. Conversem amb el pediatre Carlos Luaces, que ens parla de bronquiolitis i del temut virus respiratori sincitial (VRS), principal responsable de les epidèmies respiratòries en població pediàtrica. Xavier Sierra ens fa retrocedir uns segles i ens descobreix per què de l’escorbut també se’n deia la “pesta de les naus”.

Hipócrates en pijama

Episodi 11: “D’educació sanitària i ictus"

La metgessa resident d’Hematologia i Hemoteràpia Inés Zugasti és l’ànima impulsora de l’associació Eqües, a través de la qual estudiants de Medicina i joves professionals voluntaris fan divulgació bàsica de salut a escoles i instituts. Parlem amb el neuròleg Pere Cardona sobre l’atenció urgent a l’ictus i, sobretot, sobre com millorar el seguiment posterior dels pacients. El descobriment de l’àcid fòlic i de les seves indicacions és el punt final que hi posa Xavier Sierra.

Hipócrates en pijama

Episodi 10: “De teatre i ecografies

A banda de la seva trajectòria professional com a reconegut endocrinòleg i expert en diabetis, Ramon Gomis ens revela com ha cultivat des de la seva joventut l’afició pel teatre i per la dramatúrgia. Entrevistem la metgessa de família Laura Conangla, que ha liderat una petita gran revolució formant companys en l’ús de l’ecografia a l’atenció primària. Xavier Sierra recorda el descobriment del radi, a finals del segle XIX, i com va ser aplicat en diferents usos sense tenir en compte els seus efectes nocius.

Hipócrates en pijama

Episodi 9: “De tuberculosi i cures pal·liatives"

Darrere el pseudònim d’Ada Klein Fortuny s’amaga una metgessa experta en malalties infeccioses i autora de l’assaig La plaga blanca, un recorregut per la vida de grans figures de la literatura universal que van patir tuberculosi. Coneixem l’activitat dels PADES, els equips que ofereixen cures pal·liatives als domicilis dels pacients, i ho fem a través de l’experiència del geriatre Adrián Oller Bonache. Clou l’episodi la història que ens porta Xavier Sierra, dedicada a la germana Mary Joseph, monja i infermera del segle XIX.

Hipócrates en pijama

Episodi 8: “D’alpinisme i joves professionals

El neurocirurgià Josep Antoni Pujante ha pujat els cims més alts de cada continent i comparteix aquí reflexions i vivències acumulades en les seves expedicions. Amb Mar de Pablo, metgessa resident d’Hematologia i Hemoteràpia, parlem dels joves metges i metgesses: de les seves inquietuds, de com veuen la professió i de com aquesta generació fa front a l’exercici. Tanquem, de la mà de Xavier Sierra, amb un record a la figura i aportacions del metge britànic Thomas Syndenham, conegut com l’Hipòcrates del segle XVII.

Hipócrates en pijama

Episodi 7: “De cirurgianes pioneres i cooperació"

A la Barcelona del segle XIV hi va viure una dona d'origen humil i avançada al seu temps coneguda com a Francesca de Barcelona. La guionista i historiadora Laia Perearnau ha novel·lat la vida d'aquesta cirurgiana hàbil i experta que es va saber fer un nom i un lloc en una època ben adversa. Entrevistem el pediatre Iñaki Alegría, que exerceix des de fa uns anys en un hospital rural d'Etiòpia, i amb ell revisem el concepte de cooperació i tirem per terra alguns prejudicis. Xavier Sierra ret homenatge a la memòria del metge hongarès Ignaz Semmelweis, tractat injustament al segle XIX per la seva ferma defensa de la higiene de mans.

Hipócrates en pijama

Episodi 6: “De màgia i llengües

A la seva butxaca sempre hi ha una baralla de cartes. Coneixem la història del pneumòleg Sergi Pascual que, gràcies a la seva afició per la màgia, ha adquirit habilitats molt útils per connectar amb els pacients. Parlem amb el metge internista Gustavo Tolchinsky sobre la importància que té l’ús de la llengua a la consulta i com, en societats com la catalana, on en conviuen dues d’oficials, conèixer i respectar l’idioma dels pacients millora l’assistència. Acabem amb Xavier Sierra, que ens descobreix l’origen de la paraula sífilis i quines altres denominacions va tenir aquesta malaltia en els seus orígens.

Hipócrates en pijama

Episodi 5: “De novel·les i antibiòtics"

Elena Cases, metgessa resident de Psiquiatria, ja ha publicat quatre llibres de ficció i té clar que no podria renunciar a escriure ni tampoc a la seva vocació per la medicina. Entrevistem Carles Llor, metge de família que reivindica i practica la recerca des de l’atenció primària, en el seu cas, al voltant del bon ús dels antibiòtics. A partir del concepte de “serendipitat”, Xavier Sierra ens rememora l’origen de descobriments del món de la medicina, com els anitcoagulants, la penicil·lina o el microscopi, que van tenir molt a veure amb l’atzar.

Hipócrates en pijama

Episodi 4: “De camps d’oliveres i seqüeles de COVID-19

Els records d’infantesa i joventut, lligats a la terra i a la pagesia, acompanyen Josep Maria Benet, metge de família que ha mantingut l’afició i la dedicació a l’oli i a les oliveres. Parlem amb la metgessa internista Lourdes Mateu sobre COVID-19 persistent, sobre els seus efectes en la salut i en la vida de les persones afectades i també sobre l’impacte en el sistema sanitari. Xavier Sierra tanca l’episodi traslladant-nos fins a la Primera Guerra Mundial per recordar l’origen de la patologia coneguda com a “peu de les trinxeres”.

Hipócrates en pijama

Episodi 3: “De joves migrants i connexió cervell-intestí"

La metgessa de família Alba Martínez s’ha convertit en una referència per a joves migrants que arriben sols a Barcelona, on hi viuen sense referents familiars i arrossegant motxilles molt pesants. La psiquiatre Amanda Rodríguez-Urrutia protagonitza una entrevista on ens posa al dia dels darrers descobriments sobre la connexió que existeix entre el cervell i l’intestí. Per acabar, Xavier Sierra ens fa viatjar a mitjan segle XIX per parlar-nos del descobriment i els primers usos de l’anestèsia.

Hipócrates en pijama

Episodi 2: “De música al quiròfan i perspectiva de gènere

Joan Valls, metge resident de pediatria, toca el violí des dels sis anys i ens explica com ha fet que aquestes dues vocacions es complementin, per exemple, interpretant peces en quiròfans i sales d’espera. Amb la cardiòloga Antònia Sambola parlem de medicina amb perspectiva de gènere i, més concretament, de salut cardiovascular de la dona. Tanquem amb un episodi ben curiós que reconstrueix Xavier Sierra i que va tenir lloc al segle XIX a l’antic hospital de la Santa Creu amb el doctor Joan Giné i Partagàs com a protagonista.

Hipócrates en pijama

Episodi 1: “D’escriptura i qualitat del son"

La necessitat d’escriure i el gust per les lletres acompanyen des de sempre Clàudia Codina, metgessa resident de medicina interna i articulista a la revista cultural Catorze.cat, que ens explica com compagina aquesta doble vocació. Conversem amb la neuròloga Anna Fernández Arcos i coneixem les principals claus per entendre per què necessitem dormir prou hores i per què és important que el son sigui de bona qualitat. De la mà de Xavier Sierra, fem un recorregut per l’evolució de la cirurgia a través de diverses obres pictòriques.

Hipócrates en pijama

Episodi 12: “De tires còmiques i telemedicina"

El metge internista Omar El Boutrouki ens parla de la seva passió pel dibuix i pel còmic i de les tires i vinyetes sobre la pandèmia que ha anat publicant a les xarxes, on el trobem sota l’àlies @eldoctorhumà. Entrevistem la metgessa de família Mireia Sans per aprofundir en l’ús de la telemedicina i en com i quan utilitzar-la amb seguretat en la pràctica assistencial. Xavier Sierra fa un reconeixement al doctor Pere Mata, impulsor de la medicina forense a Catalunya.

Hipócrates en pijama

Episodi 11: “De futbol i humanització de les UCI

El pneumòleg Ferran Morell reviu la història de Galens Catalonia, l’equip de futbol integrat per metges que va ser pioner i que es manté actiu a les competicions des de l’any 1972. Conversem amb la intensivista Judith Marín-Corral, que ens posa al dia del moviment d’humanització de les UCI i dels beneficis que implica per als pacients. Amb Xavier Sierra, coneixem qui i com es va identificar el primer coronavirus, a mitjans dels anys 60.

Hipócrates en pijama

Episodi 10: “De metges músics i lluita antitabac"

Cecília Mazzara, cirurgiana maxil·lofacial, toca la flauta travessera a l’orquestra Ars Medica. Amb ella, compartim la història de la seva passió per la música i per la medicina. Parlem amb Esteve Fernández, epidemiòleg i expert en control del tabac, sobre possibles estratègies per donar un nou impuls a la lluita contra el tabac. Xavier Sierra ens porta cent anys enrere per recordar el descobriment de la insulina.

Hipócrates en pijama

Episodi 9: “De salut sense sostre i psiquiatria infantil

Carme Roca, metgessa de família, ens porta fins a l’església de Santa Anna, al barri Gòtic de Barcelona, per descobrir-nos l’atenció sanitària que l’associació Salut sense Sostre ofereix a persones sense llar. Entrevistem la psiquiatra Rosa Calvo, que ens explica per què és tan important disposar, per fi, de l’especialitat mèdica de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència. Amb Xavier Sierra, fem una classe d’història de l’art i de la medicina a través de l’obra pictòrica La lliçó d’anatomia del doctor Nicolaes Tulp, de Rembrandt.

Hipócrates en pijama

Episodi 8: “De conciliació i dolor"

Qiaomiao Lin s’ha estrenat alhora com a metgessa resident de medicina interna i com a mare del seu primer fill i ens explica com es planteja la conciliació. Parlem amb l’anestesiòleg i especialista en dolor Javier Medel sobre el dolor, la seva percepció, causes, tractament, etc. Ens acostem, amb Xavier Sierra, a la figura de Josep Trueta i Raspall.

Hipócrates en pijama

Episodi 7: “De memòria històrica i deontologia mèdica

La biòloga Ivon Cuscó ens explica la tasca que du a terme l’equip del Programa d’Identificació Genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista que es du a terme a l’Hospital Vall d’Hebron. Analitzem amb la pediatre i presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), Montserrat Esquerda, el valor que té el Codi de Deontologia per als metges i metgesses. Amb Xavier Sierra, coneixem la relació entre anatomia i mitologia.

Hipócrates en pijama

Episodi 6: “De cinema i medicina rural"

Compartim la passió pel cinema del metge de família Antoni Peris. Coneixem de prop el dia a dia dels metges i metgesses de família rurals de la mà de la doctora Sara Freixedas. Fem un modest homenatge, amb Xavier Sierra, a unes dones pioneres: les primeres metgesses catalanes.

Hipócrates en pijama

Episodi 5: “D’ultratrails i hospitals sostenibles

Compartim les sensacions i reflexions que viu el pneumòleg Oriol Sibila, gran aficionat a les ultratrails, mentre corre per la muntanya. Entrevistem el doctor Jaume Duran, director gerent de l’Hospital de Mollet, que ens explica el projecte d’Hospital Verd, un referent de sostenibilitat. Descobrim, amb Xavier Sierra, qui va ser Hipòcrates, conegut com el “pare de la medicina".

Hipócrates en pijama

Episodi 4: “De sèries negres i acompanyament a la mort"

Recordem amb la psiquiatra forense Esperanza Gómez el seu paper com a assessora de la sèrie de TV3 Nit i Dia. Entrevistem la metgessa intensivista i experta en bioètica Olga Rubio, amb qui parlem de l’acompanyament a la mort. Fem un passeig amb Xavier Sierra per observar alguns detalls del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau.

Hipócrates en pijama

Episodi 3: “D’horts terapèutics i impressió 3D

Coneixem el projecte d’hort terapèutic impulsat per la metgessa de família Cristina de Prado al barri de Sant Andreu de Barcelona. Entrevistem el traumatòleg Ferran Fillat, referent en aplicació de la impressió 3D en medicina. Xavier Sierra ens revela com es va inventar el primer estetoscopi.

Hipócrates en pijama

Episodi 2: “De mòmies egípcies i vacunes"

Rosa Dinarès, radiòloga i egiptòloga, ens acosta a la medicina de l’antic Egipte. Entrevistem Valentí Pineda, pediatre i expert en vacunes, que ens aclareix dubtes sobre com funciona la immunització. De la mà de Xavier Sierra, descobrim quines malalties oculten els personatges de Las Meninas de Velázquez.

Hipócrates en pijama

Episodi 1: “D’astronautes i instagramers” (Pilot)

Coneixem la història de Sergi Vaquer, metge a l’Agència Espacial Europea (ESA), i entrevistem Joana Herrero, la @marepediatra a Instagram. Xavier Sierra ens acosta a la figura de Jaume Ferran i Clua, descobridor de la vacuna contra el còlera.

Amb el suport tècnic de Betevé Ràdio: betevé