Ciberseguretat en l'entorn mèdic: hàbits digitals segurs i protecció de les dades de salut

ciberseguretat

Jornada informativa per conscienciar i formar els professionals mèdics sobre la incorporació d’hàbits digitals segurs en el seu dia a dia. L'acte se celebrarà el 9 de febrer a les 18.30 hores al CoMB i es podrà seguir també de forma online. Inscripcions obertes

+ informació

Podcast ‘Hipòcrates en pijama’ - Temporada 2

Hipòcrates en pijama, segona temporada

Un espai on podeu escoltar històries, testimonis i experiències de la mà de metges i metgesses i d’altres professionals. Parlem de medicina, de salut... i de moltes coses més. Hi posem un toc final d’història i art, de la mà de Xavier Sierra, president de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.

+ informació

Aprèn català per millorar la comunicació amb el pacient

Aprèn català per millorar la comunicació amb el pacient

Si ets un nou col·legiat i acabes d’incorporar-te a treballar a Catalunya, et reemborsem el cost dels cursos de català de nivells inicials que facis a través del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i t’ajudem, a més, a practicar l’idioma amb una parella lingüística.

+ informació

El CCMC convoca la primera edició dels Premis a les millors pràctiques en Conciliació al sector sanitari

Premis a les millors pràctiques en Conciliació

L'objectiu d'aquests premis és posar en valor públicament aquells projectes que impulsen mesures de conciliació adreçades als metges i a la resta de professionals de la salut, i promoure i divulgar aquestes bones pràctiques entre el col·lectiu. El termini per presentar projectes finalitza el 28 de febrer de 2023

+ informació

Unitat Integral d’Atenció a la Metgessa per Violència Masclista

Unitat Integral d’Atenció a la Metgessa per Violència Masclista

Les metgesses col·legiades que pateixin situacions de violència masclista poden adreçar-se a aquesta unitat, on trobaran un servei d’acompanyament integral i específic i un espai de confiança i confidencialitat. L’accés a la unitat està operatiu 24 hores al dia a través del telèfon del CoMB: 93 567 88 88

+ informació
DESTAQUEM
Situació actual de la COVID-19 persistent a Catalunya
+
COMB La COVID-19 persistent a Catalunya podria estar infradiagnosticada, segons un nou informe de Salut

El document Situació actual de la COVID-19 persistent a Catalunya. Càrrega estimada, recursos assistencials, experiències internacionals i àrees d'incertesa elaborat per experts compta amb la participació del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari de Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) del CoMB i ISGlobal

+ informació
Adrián Oller Bonache
+
Blog del COMB Adrián Oller Bonache, geriatre al PADES de Les Corts de Barcelona: “Els pacients ens obren casa seva i entrem en les seves vides. Som estranys i ens hem de guanyar la seva confiança”

Adrián Oller Bonache és metge geriatra del PADES del barri de Les Corts de Barcelona. Ens explica com és la feina del seu equip i com gestionen les emocions que sorgeixen al tractar el pacient fràgil i la seva família a l’entorn domiciliari. Escolta l’entrevista al podcast Hipòcrates en pijama - T2 Ep. 9

+ informació
Modificació del Reglament de Societats Professionals del CoMB
+
Assesoria Jurídica Modificació del Reglament de Societats Professionals del CoMB. Comunicació als col·legiats sobre el tràmit d’informació pública

S'obre a tots els col·legiats un període d'informació pública per formular, si escau, les al·legacions que considerin oportunes. El termini per presentar les al·legacions és d'un mes, que finalitzarà el dia 1 de març de 2023.

+ informació
Hipòcrates en pijama - Temporada 2 Episodi 9 De tuberculosi i cures pal·liatives
+
Podcast Hipòcrates en pijama T2, episodi 9 "De tuberculosi i cures pal·liatives"

Darrere el pseudònim d’Ada Klein Fortuny s’amaga una metgessa experta en malalties infeccioses i autora de l’assaig La plaga blanca, un recorregut per la vida de grans figures de la literatura que van patir tuberculosi. oneixem l’activitat dels PADES a través de l’experiència del geriatre Adrián Oller Bonache. Clou l’episodi la història que ens porta Xavier Sierra, dedicada a la germana Mary Joseph, monja i infermera del segle XIX.

+ informació
Josep Maria Carrera
+
COMB ‘Memòria de la Professió’: Entrevista a Josep M. Carrera Macià

La Galeria de Metges Catalans entrevista el metge Josep M. Carrera Macià, especialista en obstetrícia i ginecologia. Va desenvolupar la seva carrera professional a l'Institut Universitari Dexeus, on va ser cap del Servei d'Obstetrícia i Medicina Perinatal durant 32 anys (1970-2022)

+ informació
ciberseguretat
+
Actes del COMB Ciberseguretat en l'entorn mèdic: hàbits digitals segurs i protecció de les dades de salut

Jornada informativa per conscienciar i formar els professionals mèdics sobre la incorporació d’hàbits digitals segurs en el seu dia a dia. L'acte se celebrarà el 9 de febrer a les 18.30 hores al CoMB i es podrà seguir també de forma online. Inscripcions obertes

+ informació
Creació de l
+
COMB Obertura d’un nou termini de presentació de sol·licituds per al procediment extraordinari d’accés al títol de metge especialista en Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència

En execució d’una sentència del Tribunal Suprem, el Ministeri de Sanitat ha obert un nou termini per a la presentació de sol·licituds per a l’obtenció del títol de metge especialista en Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència per la via extraordinària que es va preveure a l’apartat 1b) de la disposició transitòria primera del Real Decreto 689/2021, de 3 de agosto, publicat al BOE de 4 d’agost de 2021.

+ informació
Com desbloquejar o canviar el PIN del teu carnet col·legial
+
COMB Com desbloquejar o canviar el PIN del carnet col·legial

El carnet col·legial del CoMB acredita la condició de metge o metgessa a la província de Barcelona als professionals de la medicina que formen part del CoMB. Instruccions per canviar el PIN de la targeta en cas que es vulgui renovar, s’hagi caducat o bloquejat.

+ informació
El PPS actualitza la canastreta del nadó amb una guia de mindfulness per a una Criança Conscient
+
COMB El PPS actualitza la canastreta del nadó amb una guia de mindfulness per a una criança conscient

La canastreta que tots els col·legiats i col·legiades poden sol·licitar a través del Programa de Protecció Social (PPS) del CoMB quan esdevenen pares i mares acaba d’incorporar una novetat especialment dissenyada per ajudar a gaudir de manera més tranquil·la i present l’etapa de la criança.

+ informació
L’atenció a la diversitat de gènere en persones menors d’edat. Document de Posició del CCMC
+
CCMC Nou document de posició del CCMC: ‘L’atenció a la diversitat de gènere en persones menors d’edat’

El document de posició està adreçat als professionals i recull les consideracions deontològiques bàsiques que haurien de permetre poder oferir una atenció integral basada en la bona praxi, és a dir, garantint seguretat i qualitat.

+ informació
Mar de Pablo, metgessa resident d’Hematologia i Hemoteràpia i presidenta de la secció col·legial de Metges MIR i Metges Joves: “Tenim una professió que destaca per la necessitat de manegar emocions, però no ens formen prou per a això”
+
Blog del COMB Mar de Pablo, metgessa resident i presidenta de la secció col·legial de Metges MIR i Metges Joves: “Tenim una professió que destaca per manegar emocions i necessitem formar-nos en aquest àmbit”

Mar de Pablo és metgessa resident de segon any d’Hematologia i Hemoteràpia a l’Hospital Clínic de Barcelona. A més, és presidenta de la secció de Metges MIR i Metges Joves del CoMB. Comentem les inquietuds i alguns temes que interessen i afecten de manera especial els metges i metgesses residents. Escolta l’entrevista al podcast Hipòcrates en pijama - T2 Ep. 8

+ informació
Episodi 8: “D’alpinisme i joves professionals”
+
Podcast Hipòcrates en pijama T2, episodi 8 “D’alpinisme i joves professionals”

El neurocirurgià Josep Antoni Pujante ha pujat els cims més alts de cada continent i comparteix aquí reflexions i vivències acumulades en les seves expedicions. Amb Mar de Pablo, metgessa resident d’Hematologia i Hemoteràpia, parlem dels joves metges i metgesses: de les seves inquietuds, de com veuen la professió i de com aquesta generació fa front a l’exercici. Tanquem, amb Xavier Sierra, amb un record al metge britànic Thomas Syndenham, conegut com l’Hipòcrates del segle XVII.

+ informació
Modificació del sistema de comunicació dels comunicats relacionats amb la incapacitat temporal
+
COMB Modificació del sistema de comunicació dels comunicats relacionats amb la incapacitat temporal

La modificació del procediment de comunicació i tramitació de la IT, lògica i esperada, redueix la càrrega del treballador d’haver d’entregar el comunicat de baixa, confirmació o alta a l’empresa. No obstant això, es desaprofita l’ocasió per modificar i reduir la càrrega administrativa del metge, principalment en els processos de curta durada.

+ informació
Perllongament de l’activitat dels metges d’atenció primària amb compatibilitat de la pensió de jubilació
+
COMB Perllongament de l’activitat dels metges d’atenció primària amb compatibilitat de la pensió de jubilació

El CoMB valora positivament la possibilitat de perllongar l’activitat dels metges d’atenció primària amb compatibilitat parcial de la pensió, tot i que caldria fer extensiva aquesta opció als metges que presten serveis a les entitats concertades amb el CatSalut i, a la vegada, estendre-la més enllà de l’atenció primària, a la resta d’especialitats.

+ informació
Iñaki Alegría, pediatre a Etiòpia i president de la secció de Metges Cooperadors del CoMB: “No m’agrada dir-me cooperant. Soc pediatre i treballo a Etiòpia com podria estar treballant a Catalunya”
+
Blog del COMB Iñaki Alegría, pediatre a Etiòpia i president de la secció de Metges Cooperadors del CoMB: “No m’agrada dir-me cooperant. Soc pediatre i treballo a Etiòpia com podria estar treballant a Catalunya”

Iñaki Alegría treballa a l’Hospital de Gambo, situat a una zona rural d’Etiòpia, i n’és el director mèdic. Alegría és un ferm defensor de la relació de cooperació en situació d’igualtat entre països i d’assegurar una atenció d’excel·lència, independentment d’on s’exerceixi. Escolta l’entrevista al podcast Hipòcrates en pijama - T2 Ep. 7

+ informació
Apunts del Codi de Deontologia: El metge i el conflicte d
+
COMB Apunts del Codi de Deontologia: El metge i el conflicte d'interès

La Comissió de Deontologia del CoMB publica una nova fitxa de la col·lecció Apunts del Codi de Deontologia, en aquesta ocasió, dedicada als conflictes d'interessos. Aquestes publicacions aborden temes i situacions concrets de la pràctica professional que poden generar dubtes i es vinculen amb normes del Codi de Deontologia que hi fan referència.

+ informació