#ElCoMBActuaUcraïna: campanya del CoMB per donar suport a necessitats derivades de la guerra a Ucraïna

Ajuts ucraina

El Col·legi de Metges de Barcelona ha engegat una campanya de donacions per tal de contribuir a fer front als efectes de la crisi humanitària derivada de la guerra a Ucraïna, així com per donar suport als professionals sanitaris.

+ informació

Podcast ‘Hipòcrates en pijama’

Hipòcrates en pijama

Un espai produït per l’equip de Comunicació del CoMB, amb el suport tècnic de Betevé Ràdio, on podeu escoltar històries, testimonis i experiències de la mà de metges i metgesses i d’altres professionals. Parlem de medicina, de salut... i de moltes coses més. Hi posem un toc final d’història i art, de la mà de Xavier Sierra, metge dermatòleg i president de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.

+ informació

Informació fiscal per a la Renda 2021

Renda 2013

Descarrega el document on es detallen els imports que per diferents conceptes has satisfet a aquesta Corporació durant l'exercici 2021 i que et pot ser d'utilitat fiscal per a la declaració de l'I.R.P.F. (2021).

+ informació

Desburocratitzar el procés assistencial: propostes de millora i experiències amb nous rols professionals per al sistema sanitari

Desburocratitzar el procés assistencial: propostes de millora i experiències amb nous rols professionals per al sistema sanitari

29 de juny a les 18.00 hores al CoMB i online: Propostes concretes que permetin optimitzar i millorar el temps d'atenció als pacients tant en l'àmbit de atenció primària com als hospitals i experiències de desburocratització i d'implementació de nous rols professionals. Organitzen el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i l'Institut de Formació Mèdica i Lideratge (IFMiL)

+ informació
DESTAQUEM
Beques Dr. José Luis Bada
+
COMB Beques Dr. José Luis Bada - convocatòria 2022

S'ha obert la convocatòria per demanar una Beca Jose Luís Bada per cursar formació de postgrau o fer estades formatives aplicables al camp de la Cooperació Internacional
El període per enviar sol·licituds finalitzarà l'11 d'octubre de 2022

+ informació
Judith Marín-Corral, responsable del programa d’humanització de les UCIs de Parc de Salut Mar: “Vam donar accés a l’UCI les 24 hores del dia, i no només als familiars adults, també als nens i, fins i tot, a les mascotes”
+
Blog del COMB Judith Marín-Corral, responsable del programa d’humanització de les UCIs de Parc de Salut Mar: “Vam donar accés a l’UCI les 24 hores del dia, i no només als familiars adults, també als nens i, fins i tot, a les mascotes”

Des de fa uns anys, molts professionals s’esforcen a humanitzar les UCIs. Són les petites grans revolucions que duen a terme equips com el que lidera al Parc de Salut Mar, la metgessa intensivista Judith Marín-Corral, qui ens explica com estan fent de les seves UCIs un lloc una mica més acollidor, a la mida de les persones Pots escoltar l'entrevista al podcast Hipòcrates en pijama - 11

+ informació
Hipòcrates en pijama Episodi 11 “De futbol i humanització de les UCI”
+
Podcast Hipòcrates en pijama Episodi 11: “De conciliació i dolor"

El pneumòleg Ferran Morell reviu la història de Galens Catalonia, l’equip de futbol integrat per metges que va ser pioner i que es manté actiu a les competicions des de l’any 1972. Conversem amb la intensivista Judith Marín-Corral, que ens posa al dia del moviment d’humanització de les UCI i dels beneficis que implica per als pacients. Amb Xavier Sierra, coneixem qui i com es va identificar el primer coronavirus, a mitjans dels anys 60.

+ informació
Neix el Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS): una aposta per trencar barreres
+
CCMC Neix el Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS): una aposta per trencar barreres

El grup, impulsat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, neix com a espai de col·laboració amb professionals de diferents disciplines que, tot i no ser estrictament sanitàries, cada cop tenen més presència en l’àmbit de la salut.

+ informació
Joan Valls, R1 de pediatria i violinista: “El violí forma part de mi: no m’imagino un món sense música ni sense tocar”
+
Blog del COMB Joan Valls, R1 de pediatria i violinista: “El violí forma part de mi: no m’imagino un món sense música ni sense tocar”

Joan Valls Ramon-Cortés és resident de primer any de pediatria a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues del Llobregat i toca el violí des dels 6 anys. Recentment, un vídeo d’Instagram on se’l veu tocant en directe al quiròfan en una operació pediàtrica es va fer viral. Parlem amb ell de la seva afició musical i de les característiques de l’especialitat de pediatria.

+ informació
Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS)
+
CCMC Presentació del Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS)

16 de juny a les 18.00 hores al CoMB Aquest projecte està impulsat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i vol esdevenir un espai de participació i col·laboració dels metges i metgesses amb professionals de diverses disciplines que, no essent estrictament mèdiques o assistencials sanitàries, tenen cada dia més presència en el diagnòstic, terapèutica i prevenció de malalties.

+ informació
Desburocratitzar el procés assistencial: propostes de millora i experiències amb nous rols professionals per al sistema sanitari
+
Actes del COMB Desburocratitzar el procés assistencial: propostes de millora i experiències amb nous rols professionals per al sistema sanitari

29 de juny a les 18.00 hores al CoMB i online: Propostes concretes que permetin optimitzar i millorar el temps d'atenció als pacients tant en l'àmbit de atenció primària com als hospitals i experiències de desburocratització i d'implementació de nous rols professionals. Organitzen el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i l'Institut de Formació Mèdica i Lideratge (IFMiL)

+ informació
Carles Guerra, comissari de l’exposició sobre Francesc Tosquelles: “Tosquelles trenca amb la idea de la psiquiatria com una forma de contenció de la malaltia mental, que evitava tenir contacte amb el malalt”
+
Blog del COMB Carles Guerra, comissari de l’exposició sobre Francesc Tosquelles: “Tosquelles trenca amb la idea de la psiquiatria com una forma de contenció de la malaltia mental, que evitava tenir contacte amb el malalt”

Carles Guerraés crític d’art, docent i investigador, i un dels comissaris, juntament amb Joana Masó, crítica literària i professora de la Universitat de Barcelona, de l’exposició “Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat”, que el CCCB dedica a la figura del metge català que va transformar les institucions psiquiàtriques amb les seves pràctiques pioneres en els camps terapèutic, polític i cultural.

+ informació
Hipòcrates en pijama - Episodi 10: “De metges músics i lluita antitabac"
+
Podcast Hipòcrates en pijama Episodi 10: “De metges músics i lluita antitabac"

Cecília Mazzara, cirurgiana maxil·lofacial, toca la flauta travessera a l’orquestra Ars Medica. Amb ella, compartim la història de la seva passió per la música i per la medicina. Parlem amb Esteve Fernández, epidemiòleg i expert en control del tabac, sobre possibles estratègies per donar un nou impuls a la lluita contra el tabac. Xavier Sierra ens porta cent anys enrere per recordar el descobriment de la insulina.

+ informació
Antoni Beltran, metge de família i autor d’Ensenya’m la llengua: “El malalt agraeix molt que tu parlis com parla ell a casa seva”
+
Blog del COMB Antoni Beltran, metge de família i autor d’Ensenya’m la llengua: “El malalt agraeix molt que tu parlis com parla ell a casa seva”

Antoni Beltran exerceix des de fa més de 30 anys com a metge de família a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i és autor del llibre Ensenya’m la llengua (Gregal, 2018). Aquesta publicació té la voluntat de rescatar i posar en valor el llenguatge mèdic popular en català i, segons explica en l’entrevista, està previst que tingui continuïtat com a projecte acadèmic.

+ informació
Esteve Fernández, expert en tabac i càncer: “Les lleis antitabac a l’Estat van suposar un salt qualitatiu espectacular, però ens hem quedat estancats”
+
Blog del COMB Esteve Fernández, expert en tabac i càncer: “Les lleis antitabac a l’Estat van suposar un salt qualitatiu espectacular, però ens hem quedat estancats”

Esteve Fernández és director d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer i cap de la Unitat del Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Amb ell parlem sobre les dades actuals del consum de tabac a Catalunya, de les polítiques de prevenció que s’han aplicat els darrers anys i de les mesures antitabac que encara s’hi poden aplicar. Pots escoltar l'entrevista al podcast Hipòcrates en pijama - 10

+ informació
Ars Medica celebra el cicle de concerts “Beethoven Solidari” en benefici de projectes de l’àmbit sanitari
+
Actes del COMB Ars Medica celebra el concert “Beethoven Solidari” en benefici de les Beques José Luis Bada per a la formació de metges en cooperació

Ars Medica actuarà el 4 de juny actuarà a l’Auditori del Conservatori del Liceu (Barcelona), en benefici de les Beques José Luis Bada que atorga el CoMB per a la formació de metges en matèria de cooperació i ajuda humanitària. Les entrades es poden adquirir a un preu de 16 € al web del Conservatori del Liceu. S’hi poden fer aportacions a la Fila Zero, al següent número de compte: ES12 0182 4383 9502 0170 8628 (titular: Col·legi de Metges de Barcelona).

+ informació
Jornada de Benvinguda MIR 2022
+
COMB La Jornada de Benvinguda MIR recupera la presencialitat i torna a omplir el CoMB

La secció col·legial de Metges MIR i Metges Joves del CoMB va organitzar, el passat 23 de maig, la Jornada de Benvinguda MIR, un acte on els nous col·legiats i col·legiades residents que s’incorporen a la professió són els grans protagonistes. La trobada, que es va poder tornar a fer de manera presencial després d’un parèntesi de dos anys obligat per la pandèmia de COVID-19, va reunir més de 200 joves metges i metgesses.

+ informació
Rosa Calvo, psiquiatra infantil i de l’adolescència
+
Blog del COMB Rosa Calvo, psiquiatra infantil i de l’adolescència: “La pandèmia ha afavorit l’aparició de patologies mentals en infants que abans tenien més factors de protecció”

Rosa Calvo és psiquiatra al Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil de l’Institut Clínic de Neurociència de l’Hospital Clínic de Barcelona. Conversem amb ella sobre la salut mental dels més joves i també sobre el reconeixement de la Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència com a nova especialitat mèdica. Pots escoltar l'entrevista a l'episodi 9 del podcast Hipòcrates en pijama

+ informació
Hipòcrates en pijama - episodi 9: “De salut sense sostre i psiquiatria infantil”
+
Podcast Hipòcrates en pijama Episodi 9: “De salut sense sostre i psiquiatria infantil”

Carme Roca, metgessa de família, ens porta fins a l’església de Santa Anna, al barri Gòtic de Barcelona, per descobrir-nos l’atenció sanitària que Salut sense Sostre ofereix a persones sense llar. Entrevistem la psiquiatra Rosa Calvo, que ens explica per què és tan important disposar, per fi, de l’especialitat de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència. Amb Xavier Sierra, fem una classe d’història de l’art i de la medicina a través de "La lliçó d’anatomia del doctor Nicolaes Tulp", de Rembrandt

+ informació
Revista COMB 162
+
COMB Revista COMB 162: #INOBLIDABLES, acte de memòria i reconeixement a la professió mèdica davant la pandèmia de COVID-19

Ja pots llegir online i descarregar la Revista COMB núm. 162 amb tota l'actualitat del sector. Aquesta publicació també s'envia per correu postal a tots els col·legiats i col·legiades.

+ informació