Notícies

El CCMC denuncia Josep Pàmies per promoure el producte MMS com a tractament de la COVID-19 en plena emergència sanitària

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha presentat una denúncia davant la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el Sr. Josep Pàmies Breu i contra la cooperactiva Dolça Revolució per un delicte contra la salut pública i un delicte de publicitat enganyosa, els quals haurien estat comesos amb l’agreujant del context de la greu emergència sanitària i situació d’excepcionalitat en què ens trobem, a causa de la pandèmia de COVID-19.

El CCMC ha tingut coneixement, a través de diversos mitjans (xarxes socials, notícies, pàgines web, etc.), així com d’un informe recent del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), de fets que considera que poden ser constitutius dels delictes abans esmentats per part del Sr. Josep Pàmies i de la Cooperativa Dolça Revolució. En una situació de greu crisi sanitària i de temor generalitzat causats per una malaltia per a la qual no existeix tractament, el Sr. Josep Pàmies, sense cap titulació sanitària validada ni cap coneixement mèdic, banalitza, a través de la seva web i de les xarxes socials, sobre la COVID-19 i sobre la suposada idoneitat del producte MMS (Miracle Mineral Solution), en realitat clorit de sodi, per tractar aquesta malaltia, la qual està fustigant amb cruesa la població mundial.

El clorit de sodi és un component químic utilitzat principalment per blanquejar productes tèxtils i en la producción de paper. Es tracta d’una substància fortament oxidant, la ingestió de la qual pot provocar símptomes clínics greus, motiu pel qual l’Agència Espanyola del Medicament va ordenar, el 14 de maig de 2010, la retirada de tots els exemplars del producte conegut com a MMS. 

El Departament de Salut ja va sancionar el Sr. Josep Pàmies per fer promoció del MMS com a tractament de diverses patologies. No obstant això i burlant tota prohibició -tal com ell mateix reconeix-, el Sr. Josep Pàmies continua fent promoció de les seves plantes i del producte MMS, defensant-ne l’ús com a teràpies efectives per a la prevenció i tractament de la COVID-19. 

Malgrat que el vídeo en què Josep Pàmies fa difusió d’aquest missatge enganyós ha estat retirat de la plataforma Youtube, l’autor ha continuat fent-ne promoció a través de la web de la cooperativa Dolça Revolució. Des d’aquest espai es pot continuar accedint a l’esmentat vídeo, en el qual Pàmies s’atreveix a afirmar que existeix una solució contra el coronavirus, alhora que reconeix que la venda de MMS està prohibida per a ús mèdic, però no com a desinfectant, tot fent una crida amb gesticulació clarament incitadora a què la població contacti amb Dolça Revolució per obtenir el producte.

A més de la promoció del MMS, Pàmies també organitza tallers per a l’elaboració casolana d’aquest producte i, concretament, ha convocat una d’aquestes sessions per al proper 25 d’abril, tal com s’informa al web de Dolça Revolució.

A banda del dany directe que aquest producte pugui causar a la salut de les persones, cal tenir en compte el risc que suposa en la mesura que pot retardar la demanda d’ajuda mèdica per part de persones malaltes. En les circumstàncies actuals d’excepcionalitat, esdevé especialmente greu la conducta de qui promociona productes sense cap mena de coneixement ni capacitació, quan és perfectament coneixedor de la seva ineficàcia.