Història

Exposicions

A través de les exposicions tractem d’una manera més acurada i profunda les temàtiques que s’escullen per les nadales o la trajectòria o especialitat del metge o metgessa al qual se’l dedica l’Any commemoratiu.

2023

De l’anestesiador a l’anestesiòleg. El desenvolupament de l’especialitat a Catalunya

Marià de Vilar de Fontcuberta
1846 - 1923

L’exposició “De l’anestesiador a l’anestesiòleg. El desenvolupament de l’especialitat a Catalunya”, mostra com es va professionalitzar la pràctica de fer anestèsies a Barcelona. Com aquesta va ajudar a la nova cirurgia antisèptica i asèptica en la consolidació d’un nou espai, la sala d’operacions.

Laporte

L’exposició mostra els homes i dones professionals de la sanitat que van fer possible la consolidació de l’anestesiologia com a una especialitat mèdica. I la importància que té la cultura material de la ciència en aquesta especialitat. En les vitrines i les imatges es veu des de les primeres mascaretes amb cloroform fins als aparells per monitoritzar les constants dels pacients en els quiròfans. Passant per l’aparició de l’inhalador anestèsic d’Ombrédanne, l’aparell de fer anestèsies que va suposar l’inici en la introducció de les tecnologies en l’especialitat, i la necessitat de la formació dels anestesistes que cada vegada utilitzaran instrumental més sofisticat com mostra aquesta exposició. L’exposició mostra la gran diferència de les eines dels primers anestesiadors fins als anestesistes actuals.

Visualitza-la