Català: millora la comunicació amb el pacient

Aprèn català per millorar la comunicació amb el pacient

La relació metge-pacient és la base d’una bona pràctica clínica. Afavorir la proximitat entre ambdues parts facilita una comunicació en confiança, i  permet prendre decisions singulars més fonamentades i centrades en el pacient.
En aquest context i amb l’objectiu de facilitar l’adquisició de la competència lingüística en català, des del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) s’impulsen les següents iniciatives:

Cursos de Català
Des del CoMB et reemborsem el cost dels cursos de català de nivells inicials que facis a través del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i t’ajudem, a més, a practicar l’idioma amb una parella lingüística.

Parelles Lingüístiques
Si acabes d’incorporar-te a treballar a Catalunya, altres companys metges poden ajudar-te a aprendre i a conèixer millor el català, així com el funcionament del sistema de salut mitjançant el programa de Parelles Lingüístiques, on podràs practicar l’idioma amb la teva parella.

Documento de posición del CCMC: “El uso del catalán en la relación médico-paciente"

Document de posició del CCMC: L’ús del català en la relació metge-pacient

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha publicat un Document de Posició sobre l'ús del català en la relació metge-pacient, on insisteix en el valor de la comunicació com a element essencial en la relació metge-pacient i el paper que hi juga la llengua com a eina fonamental.

El document recorda que les habilitats lingüístiques són una competència bàsica dels metges per a l’establiment d’una relació de confiança amb el pacient i per a una atenció de qualitat. A Catalunya, on català i castellà són llegünes oficials, els pacients tenen dret a ser atesos en la seva llengua i, en aquest context, el CCMC recorda que els professionals han de vetllar per adquirir les competències lingüístiques necessàries en català i que l’administració, amb el suport de les organitzacions sanitàries i dels col·legis professionals, els ha de facilitar aquesta formació.

Més informació

 

Cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística

El CPNL és un consorci d'entitats públiques de Catalunya creat amb la finalitat de fomentar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana en tots els àmbits de la societat, mitjançant activitats de dinamització, el voluntariat per la llengua o sessions de sensibilització lingüística.

El CPNL té presència a tot el territori, ofereix metodologies diverses i activitats complementàries que s’adapten al teu nivell i a la teva preferència d’aprenentatge:

  • Cursos inicials i bàsics gratuïts.
  • Modalitat virtual, en línia, semipresencial i presencial.

Si ets metge col·legiat en exercici i t’interessa aprendre o millorar el català, el CoMB et reemborsa el cost dels cursos de català que facis al CPNL.Consulta la proposta de cursos

Per poder optar al reemborsament, cal que els cursos realitzats siguin dels següents nivells:

Nivells català

Documentació a presentar:

  • Títol del curs
  • Resguard de pagament del curs

Vies de tramitació del reemborsament del cost del curs:

Presencial
Unitat d’Atenció al Col·legiat
Demana cita prèvia.

Per correu electrònic a col.metges
Hauràs d’enviar el correu des de l’adreça de contacte registrada al CoMB.

Parelles lingüístiques

El CoMB ha impulsat el projecte Parelles lingüístiques per facilitar l’acollida i l’adaptació dels nous col·legiats que provenen de fora de Catalunya i que comencen a exercir en centres sanitaris catalans.

Aquests metges i metgesses han de desenvolupar la seva activitat professional en un entorn diferent del seu origen, un repte que requereix un treball d'adaptació i d'adquisició de noves habilitats.

Els objectius d’aquest projecte engegat pel CoMB són:

  • Ajudar els nous col·legiats a conèixer el català i el vocabulari mèdic, per fer possible que es puguin comunicar en la llengua materna o d’ús habitual dels pacients.
  • Donar orientació sobre el funcionament del sistema sanitari català, posar en contacte els nous col·legiats amb els valors i cultura de la societat catalana i facilitar la seva integració i acollida.

Com ho fem?

  • Disposem d’una bossa de metges voluntaris motivats per fer de formadors dels professionals nouvinguts.
  • Un cop el nou col·legiat ha emplenat el formulari per formar part d’aquest programa, analitzem les seves preferències i necessitats i el posem en contacte amb la seva parella lingüística.
  • Dossier per als metges voluntaris
Parelles lingüistiques
Si vols millorar el teu nivell de català, altres companys metges poden ajudar-te a aprendre i a conèixer millor aquest idioma, així com el funcionament del sistema de salut.


Emplena el formulari, parelles.linguistiques i et posarem en contacte amb la teva parella lingüística.
Accés al formulari
Si ets metge o metgessa i vols participar en aquest projecte com a voluntari, t'animem a fer-ho amb el rol de formador. No cal tenir cap preparació especial, el més important és conèixer el català col·loquial i disposar d’una una mica de temps.

Si hi estàs interessat, pots emplenar el següent formulari .
Accés al formulari