Epidèmia d'infecció respiratòria (COVID-19) per un nou coronavirus: informació bàsica
per als professionals de la salut

 

Claus de l'epidèmia

Ebola virus

Origen: ara per ara, desconegut. Molt probablement és una zoonosi, a partir d'un reservori animal (ratpenat) i amb un possible hoste intermediari no identificat clarament encara.

Transmissió: contagi inicial probable d'animal a home. Actualment, transmissió efectiva de persona a persona per via respiratòria (nuclis goticulars: esternuts, estossegar, altres) i per contacte (superfícies inanimades contaminades). Probablement el contagi requereix un contacte proper (1-2 metres de distància) i relativament perllongat en el temps. La majoria dels contagis ho són a partir de pacients simptomàtics. No es descarta el possible contagi en casos asimptomàtics i en període d'incubació.

Període d'incubació: en el 95% dels casos està entre 5-7 dies (dades provisionals).

Clínica: quadres respiratoris comuns amb febre i tos seca, pneumònia de patró viral, insuficiència respiratòria i distress respiratori de l'adult en casos greus. La majoria dels casos tenen entre 30 i 80 anys d'edat. Percentatge de casos lleus: 80%. Casos greus: 15%. Casos molt greus: 5%.

Grups de més risc de malaltia greu: persones d'edat avançada (més de 60 anys) amb patologia de base pulmonar o altres malalties cròniques.

Diagnòstic: PCR pel SARS-CoV2 (en fase experimental i només disponible en centres de referència sota protocol de cas en investigació).

Taxa de letalitat: fins ara, al voltant del 2,3%. S'estima que es podria situar al voltant de l'1% (taxa de letalitat del SARS: 10%).

Tractament específic: no n'hi ha. En els casos greus s'estan fent servir, de forma experimental, fàrmacs antivirals (lopinavir/ritonavir, remdesivir).

Vacuna: no n'hi ha.És improbable que hi hagi cap vacuna que es pugui emprar experimentalment en els propers 12-18 mesos.

Recomanacions a viatgers internacionals: L'OMS, les autoritats sanitàries de la UE i d'Espanya indiquen que no hi ha restricció de viatjar a cap zona, a excepció de la recomanació de no viatjar a Wuhan-Hubei si no és estrictament necessari. Si es viatja a zones amb casos de COVID-19, és recomanable posar-se la vacuna de la grip (és temporada de grip a la Xina), evitar els mercats d'animals vius, insistir en la higiene de mans i emprar mascaretes de protecció facial (utilitat dubtosa). Cal evitar el contacte amb persones malaltes amb símptomes respiratoris i febre.

Avaluació del risc a Catalunya i a Espanya: el risc de casos importats a la UE es considera baix. Fins avui s'han registrat dos casos de COVID-19 a Espanya: un ciutadà alemany, turista a Canàries, que formava part d'un cluster de casos secundaris, originat a Alemanya; i un ciutadà anglès, resident a Mallorca, que formava part d'un cluster de casos secundaris, originat en una estació d'esquí de França. Tots dos casos i els seus contactes han estat gestionats d'acord amb el protocol establert i han estat donats d'alta. A Catalunya no hi ha vols directes amb Wuhan, però sí que hi ha vols amb connexions amb Wuhan i amb altres ciutats xineses on hi ha casos de COVID-19. Catalunya és la destinació preferida pel 46% dels turistes xinesos que visiten Espanya, fet que suposa (any 2018) quasi 300.000 visitants amb aquest origen. El Ministerio de Sanidad i l'Agència de Salut Pública de Catalunya mantenen actualitzats els protocols de maneig de casos sospitosos, probables i confirmats.

 

 

INICI

COVID-19: claus de l'epidèmia

Informació de referència

 
 

 

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web