Arxiu històric de les Ciències de la Salut

L'any 1990 es va organitzar i celebrar a Manresa el VI Congrés d'Història de la Medicina Catalana, activitat acadèmica programada per la Societat Catalana d'Història de la Medicina. En l'organització varen col·laborar els estudiosos del Bages d'aquesta matèria. Va ser el congrés que més participació ha tingut, i que ha produït un major nombre de publicacions dins de "Gimbernat. Revista Catalana d'Història de la Medicina i de la Ciència". Més tard, Simeó Selga i Ubach va recordar als metges que van formar part d'aquella comissió organitzadora una antita idea quel qui fou el Dr. Peña, psiquiatre manresà, i sobre la possibilitat de recollir els llibres dels metges que, quan moren, acaben denigrats en els contenidors de brossa, o molt malvenuts als drapaires i llibreters d'ocasió.

Aquella idea nuclear va ser gestionada per un equip de metges joves, que la van ampliar amb la recollida d’algunes revistes, de bibliografia paramèdica, de les obres no mèdiques escrites per metges, orles, diplomes, fotografies dels professionals i altres documents. S'hi afegiren també els textos de les altres matèries sanitàries, com la Farmàcia, la Veterinària, la Infermeria, la Salubritat Pública, etc. Tanmateix, decidiren crear un equip humà que tingués cura de la recollida i conservació dels materials, i que alhora es dediqués a la recerca i publicació en història de les ciències de la salut, sobretot de la Medicina.

Amb aquest compromís fundacional, a finals de 1994, amb motiu de la celebració del centenari del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, es presentava a Manresa l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut "Simeó Selga i Ubach", un ens del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona regit per uns Estatuts aprovats per aquell, una Junta de Govern, un equip humà de recerca, i un cos social de socis que s'inscriuen i en gaudeixen sense quota ni contraprestació. El domicili social s'establí al carrer d'Alcalde Armengou, 11-1, 08242-Manresa, i carrer Puigterrà de Baix 5-9, 2n. 08242-Manresa. La primera Junta tingué com a president Lluís Guerrero i Sala, com a secretari Armand Rotllan i Verdaguer, i com a vocals, Simeó Selga i Ubach, Ramon Cornet i Arboix, Ricard Cots i Parcerisa, i Joan M. Aranalde i Fortó. Cal reconèixer suports destacats, com els d'Antoni Puche i Manaut, Lluís Sallès i Planas, i molts d'altres. L’any 2002, Lluís Guerrero va dimitir del càrrec perquè acabava de ser elegit preident de la Delegació Comarcal del Bages del COMB, i accedí a la presidència, Armand Rotllan i Verdaguer, i en Jaume Gilabert i Corominas a la secretaria; en foren vocals Simeó Selga i Ubach, Ricard Cots i Parcerisa, Ramon Cornet i Arboix, Joan M. Aranalde i Fortó, i Lluís Guerrero i Sala. Aquesta Junta ha durat fins avui, llevat del cas de Ramon Cornet, erudit farmacèutic, que morí l’any 2005.

L’Arxiu s’inaugurà el 1994 solament amb els llibres del Dr. Simeó Selga, uns 400, i ara ha esdevingut un ens amb més 35.000, dels quals uns 12.000 estan indexats informàticament en sistema Isis, i esperem oferir-los en breu per Internet. També conté algunes revistes i documents diversos.

Aquests materials han vingut unes vegades llegats per famílies de sanitaris traspassats, altres per sanitaris vius que no disposen de lloc suficient per conservar-los i volen que una institució els guardi allò que tant estimen, altres vegades, per professionals que en jubilar-se deixen el consultori i disposen de menys espai. Un dels camps d'indexació dels materials és el propi nom del legatari.

Els fons d'indexació de l'Arxiu esdevé un element de consulta de considerable interès per l'estudi històric i evolutiu de les Ciències de la Salut, i moltes vegades és lloc de referència quan es precisa algun llibre o revista del passat recent o remot. L'Arxiu constitueix un servei important del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona que col·labora al salvament del patrimoni documental científic català, i el posa a disposició dels estudiosos o interessats.

La producció històrica de l'Arxiu és considerable, tant a nivell local com la que fa portes enfora col·laborant en reunions i congressos exteriors. En l'àmbit local té una programació acadèmica estable amb conferències que se celebren en la sala d'actes de la Delegació col·legial del Bages i que després es publiquen en "Dovella. Revista Cultural de la Catalunya Central", i àdhuc uns actes extraordinaris i de prestigi entre els que cal recordar el dedicat a la figura del metge manresà Pere Tarrés, a Josep Arola i Sala, als metges del Gremi de Sant Lluc, i molts d’altres.

La col·lecció PAHCS, Publicacions de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut, consta de dues línies editorials. Una de llibres, dels quals ja han aparegut una dotzena de volums, la biografia del metge Arola, la d'Oleguer Miró i Borràs, i deu treballs guardonats amb el premi del seu mateix nom en versió convencional i de col·leccionista. L’altra línea la integren els “Quaderns” de Montserrat, unes monografíes amb les lliçons magistrals de personatges de relleu de l’entorn de la medicina i de la societat que fan aportacions en relació a la sanitat o al món sociosanitari; es presenten en els actes acadèmics que l’Arxiu i la Delegació Comarcal del Bages del COMB organitzen anualment a l’abadia de Montserrat. A més, l’Arxiu du a terme altres publicacions de contingut cultural divers, al servei de la medicina i del país.  

L'Arxiu ha col·laborat i seguirà fent-ho amb totes les iniciatives que pretenen prestigiar la professió mèdica des del record històric i des de la realitat actual, organitzant actes de reconeixement, i sol·licitant distincions i reconeixements pels metges i sanitaris que ho mereixen. Des d'un punt de vista públic, és un nexe cultural entre la societat i els professionals de sanitat. Ciència i cultura esdevé una divisa i un camp d'actuació pels membres de l'Arxiu.

Per posar-se en contacte amb l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut per lliurar llegat o per fer consultes, pot fer-se trucant pels matins al telèfon 938742751, posant correus electrònics a , o escrivint per correu postal a l'adreça C. d'Alcalde Armengou, 11-1. 08242-Manresa.

 

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web