Notícies

Nou comunicat del GCMSC: “Noves vacunes COVID-19 adaptades a les variants: en quin punt estem?”

Nou comunicat del GCMSC: “Noves vacunes COVID-19 adaptades a les variants: en quin punt estem?”

El GCMSC emet una sèrie de recomanacions a partir de la situació actual del virus i l'evidència sobre les noves vacunes adaptades a òmicron

Fa tan sols uns dies, Espanya va començar a administrar la quarta dosi de la vacuna contra la COVID-19 a persones majors de 80 anys i a les que viuen en residències. Aquestes quartes dosis tenen una novetat: a més de la seqüència Spike original, inclouen la seqüència Spike de la variant òmicron (sigui la BA.1 o la BA.5). Com recalca el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC), impulsat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), les persones d’edat avançada i les persones amb problemes de salut subjacents són les que més es beneficiaran de la protecció addicional que ofereix un reforç amb aquestes noves vacunes.

En un nou document, el GCMSC analitza la situació actual del virus i l'evidència disponible sobre les noves vacunes adaptades a les variants del SARS-CoV-2. Els principals missatges del grup són:

  • La subvariant BA.5 continua dominant en moltes regions, inclosa Catalunya, però han anat sorgint múltiples descendents de BA.2 i BA.4/5 que comparteixen mutacions que permeten al virus evadir millor els anticossos generats per la vacunació o les infeccions prèvies. 
  • Per aquesta raó, i perquè l'eficàcia de la vacuna decau amb el temps, es recomana una quarta dosi en les persones més vulnerables (persones majors de 60 o amb comorbiditats, així com dones embarassades), preferentment amb les noves vacunes bivalents. 
  • Encara que s'espera que les vacunes de reforç que contenen BA.5 siguin les més eficaces contra les subvariants actualment en circulació, les dades indiquen que qualsevol tipus de reforç (original o adaptada a variants) proporciona una protecció addicional.
  • De moment, no es recomana una quarta dosi a les població menor de 60 anys i sense indicació mèdica, sobretot considerant que gran part de la mateixa s’ha infectat recentment amb òmicron. Això pot canviar si arriba una (sub)variant amb major capacitat d'evasió immune. 

El GCMSC també recomana mantenir l'ús de mascaretes en certs llocs, com a hospitals i residències, i insisteix en la necessitat de mantenir la vigilància del virus a escala mundial, per a poder detectar noves variants i mitigar el seu potencial impacte sobre el diagnòstic, les estratègies de vacunació o els tractaments. 

Sobre el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC)

El GCMSC és un grup promogut per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER).

Les persones que firmen el document d’anàlisi són Julià Blanco, Adelaida Sarukhan, Juana Díez, Quique Bassat, Magda Campins, Robert Güerri, Carles Brotons, Mireia Sans, Josep M. Miró, Silvia de Sanjosé, amb el suport addicional d’Antoni Plasència i de Josep M. Antó. 

 

Font ISGlobal

Més informació