Notícies

El PPS actualitza la canastreta del nadó amb una guia de mindfulness per a una Criança Conscient

El PPS actualitza la canastreta del nadó amb una guia de mindfulness per a una criança conscient

La canastreta que tots els col·legiats i col·legiades poden sol·licitar a través del Programa de Protecció Social (PPS) del CoMB quan esdevenen pares i mares acaba d’incorporar una novetat especialment dissenyada per ajudar a gaudir de manera més tranquil·la i present l’etapa de la criança. Es tracta de la Guia de Mindfulness per a una criança conscient, dissenyada per experts a partir de les evidències existents sobre els beneficis que suposa la pràctica del mindfulness, tant per a la salut de les mares en l’etapa del postpart, com per al desenvolupament dels nadons i per a l’establiment de vincles afectius entre progenitors i criatures.

Aquesta guia, elaborada en format online per Maternalmente Mindfulness, és un entrenament que combina exercicis de meditació i de ioga suau. L’objectiu és entrenar l’atenció per tal de tenir una actitud més tranquil·la i més atenta a les necessitats del nadó i, de manera especial, a les pròpies de les mares, en una etapa, la del postpart, que acostuma a ser molt exigent i que sovint genera estrès i esgotament pels grans canvis que suposa per a tots els membres de la família l’arribada d’un nadó a casa.

Els principals eixos d’aquest programa són:

  • El valor d’estar present en la criança
  • La importància de cuidar-se
  • L’adaptació a la maternitat i al ritme del nadó
  • La gestió de les alteracions emocionals
  • Gestionar l’estrès del plor del nadó
  • Desenvolupar i enfortir el vincle amb el nadó
  • Cultivar l’alegria

El disseny del material es basa en els resultats de l’estudi IMPACT BCN, que es va dur a terme amb més de 1.200 dones embarassades a l’Hospital Clínic de Barcelona i que va demostrar que la pràctica del mindfulness i un patró de dieta mediterrània tenien un impacte significatiu en la salut de les mares i en el desenvolupament dels nadons. L’estudi es va publicar l’any 2021 a la revista JAMA.