Notícies

verónica casado

Dos referents de l’AP, Hogne Sandvik i Verónica Casado, a la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica. Vídeos de les seves conferències

La 21ª Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica, celebrada el passat 14 de juliol a Puigcerdà, va arrencar amb dues magnífiques conferències, de la mà de dos metges de família que són referents internacionals de l’atenció primària. Les dues conferències s’han editat de manera íntegra en dos vídeos independents per tal de facilitar-ne la difusió.

El metge de família noruec Hogne Sandvik i investigador del Norwegian Research Center (NORCE) de Bergen va explicar les claus i principals resultats de l’estudi Continuity in general practice as predictor of mortality, acute hospitalisation, and use of out-of-hours care: a registry-based observational study in Norway, que ell mateix va liderar i que es va publicar l’any 2021 a la revista British Journal of General Practice. Es tracta de l’estudi de més abast fet fins ara sobre els efectes que té la longitudinalitat en atenció primària sobre la salut de les persones, prenent com a referència indicadors concrets: l’ús d’urgències, les hospitalitzacions i la mortalitat. L’estudi demostra que una relació continuada amb el mateix metge de família durant almenys 15 anys es tradueix en una reducció del 30% de l’ús d’urgències, un 28% de les hospitalitzacions i un 25% de la mortalitat.

La metgessa de família Verónica Casado, presidenta de l’Academia de Medicina de Familia de España (AMFE) i professional reconeguda a nivell mundial l’any 2018 per la WONKA (World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians) per l’excel·lència en l’assistència al llarg de la seva carrera, va oferir una lliçó magistral sobre fortaleses i debilitats de l’atenció primària en el moment actual. Amb un to molt motivador, va oferir una anàlisi de la situació i va llençar propostes i reflexions inspiradores per reforçar l’atenció primària, “la pedra angular del sistema de salut”.