Notícies

Sònia Miravet -  21a JORNADA D’ESTIU DE LA PROFESSIÓ MÈDICA PUIGCERDÀ 2023

L’atenció primària i la transformació del sistema de salut centren la 21a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica

El títol de la 21a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica, celebrada el passat 14 de juliol a Puigcerdà, no deixava lloc a dubtes del tema central d’aquesta cita que, anualment, reuneix metges i metgesses en un ambient distès de debat i reflexió. Sota el títol L’atenció primària, liderant la transformació del sistema de salut, la jornada va apostar per conferències i taules de debat enfocades a plantejar propostes formulades des de l’atenció primària per superar la crisi del sistema, amb aportacions dels àmbits tant organitzatiu i de gestió com assistencial. Com és habitual, la jornada que cada any organitzen el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), es va emmarcar en el programa de la Universitat d’Estiu de la Universitat Ramon Llull (URL), que aquest any celebrava el 25è aniversari, de la mà de l’Associació Universitària de Cerdanya (AUCer).

La jornada es va estructurar en diferents blocs:

Presentació

Accés al vídeo del bloc.

La benvinguda i presentació van anar a càrrec del president del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), Ramon Mur, en representació del CCMC; del metge i coordinador mèdic d’AUCer, Enric Subirats; del director mèdic de l’Hospital de Cerdanya, Salvador Sarrà; del director gerent de la Fundació Hospital de Puigcerdà, Lluís Carreras, i de la responsable de formació d’AUCer, Maria Josep Puente.

 

Conferències marc: L’atenció primària, una inversió en salut

Accés al vídeo del bloc.

La sessió va entrar en matèria amb dues excel·lents conferències que van demostrar que la millor inversió en salut és la inversió en atenció primària. Abans, però, el vicepresident del CoMB, Jaume Sellarès, va fer una crida, d’una banda, a l’administració, instant a passar de les paraules als fets pel que fa a situar l’atenció primària al centre del sistema de salut, i, de l’altra, als professionals, als quals va animar a vèncer les rigideses del sistema i a intentar fer les coses de manera diferent, aprofitant al màxim les eines que permeten una certa autonomia als equips, malgrat la manca de recursos.

A continuació, es va projectar la intervenció en format vídeo que el metge de família noruec i investigador del Norwegian Research Centre (NORCE) de Bergen, Hogne Sandvik, va enregistrar especialment per a la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica i en la qual va desglossar l’estudi Continuity in general practice as predictor of mortality, acute hospitalisation, and use of out-of-hours care: a registry-based observational study in Norway, del qual n’és l’autor principal i que va ser publicat a la versió online de la revista British Journal of General Practice l’octubre de 2021 i, en l’edició impresa, el febrer de 2022. Entre d’altres resultats, aquest estudi realitzat sobre una població de 4,5 milions de noruecs, mostra que una relació continuada amb el mateix metge de família durant 15 o més anys redueix la probabilitat d’anar a urgències un 30%; la de ser hospitalitzat, un 28%; i la mortalitat, en un 25%.

La metgessa de família del Centro Universitario de Salud Parquesol de Valladolid i presidenta de l’Academia de Medicina de Familia de España, Verónica Casado, va continuar la sessió amb una conferència magistral, en què va deixar molt clar que, “malgrat que l’acció de salut de l’atenció primària només es veu a llarg termini i que no apareix als titulars dels informatius”, la realitat és que “un sistema de salut només pot ser fort si té una atenció primària forta a la base que sustenti tota l’estructura”. Casado va ser reconeguda a nivell mundial l’any 2018 per la WONKA (World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians) per l’excel·lència en l’assistència al llarg de la seva carrera.

Taula 1. El futur de l’Atenció primària: lideratge de les organitzacions

Accés al vídeo del bloc.

Aquesta taula va reunir responsables de direcció i gestió de diferents proveïdors d’atenció primària del sistema públic de salut. Les moderadores, Teresa Mir, metgessa de família a l’EAP Olot i tresorera de Junta de Govern del COMG; i Sònia Miravet, metgessa de família, directora del SAP Alt Penedés-Garraf-Baix Llobregat Nord (ICS) i vicesecretària de la Junta de Govern del CoMB, van formular diverses qüestions als participants al voltant del paper de les organitzacions en l’impuls de la transformació de l’atenció primària. Al debat es va parlar d’autonomia, de recursos humans i retenció de talent, d’expectatives de la ciutadania, de resultats o de les noves generacions de metges, entre d’altres qüestions.

Hi van participar Anna Forcada (Direcció d’Atenció Primària i a la Comunitat de l’Institut Català de la Salut, ICS), Pilar Otermin (Gerent de Badalona Serveis Assistencials), Manel Jovells (Director d’Althaia, Xarxa Assistencial), Esteve Picola (Director gerent de Grup Mútua de Terrassa), Francesca Moyà (Directora assistencial corporativa del Consorci Sanitari Integral) i Marta Serrarols (Gerent de l’Equip d’Assistència Primària Vic SLP).

Taula 2. Tecnologia i dades en Atenció Primària

Accés al vídeo del bloc.

L’atenció primària genera una enorme quantitat de dades d’enorme valor que no estan essent prou aprofitades. La segona taula de la jornada va mostrar experiències i idees adreçades a una òptima gestió de les dades de l’atenció primària que pugui revertir en una millora de la qualitat assistencial. Van moderar la taula Maria Chiné, metgessa pediatra a l’ABS Almacelles, pneumòloga pediàtrica del servei de Pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i vocal de la Junta de Govern del COMLL; i Meritxell Arenas, directora del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Sant Joan de Reus i vocal de la Junta de Govern del COMT. Els participants van exposar projectes relacionats amb el Real World Data, l’ús de dades per a la cerca de patrons que permetin millorar la planificació assistencial, la participació de l’atenció primària en projectes d’investigació fent xarxa amb hospitals i centres de recerca, projectes de telemedicina basats en Intel·ligència Artificial, etc. 

Per part del CoMB, la directora de l’Àrea d’Innovació i Emprenedoria, Georgina Sorrosal, va explicar els diferents projectes que el Col·legi té en marxa per donar suport als professionals amb idees i projectes d’innovació. Van completar la taula Jordi Serrano, metge emprenedor, consultor internacional i CEO UhDa Health; Clara Prats, física, professora de la UPC i presidenta de la Comissió Gestora del Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats a la Salut (GIPS); Carles Brotons, metge de família i director de la Unitat de Recerca de l’EAP Sardenya; Anna Escalé, metgessa de família a l’EAP Navàs-Balsareny i presidenta de la Junta Comarcal del Berguedà del CoMB, i Clàudia Gilart, metgessa de família al CAP Santpedor.

Taula 3. Històries de metges més enllà de la medicina

Accés al vídeo del bloc.

Cinc metges i metgesses van compartir les seves experiències al voltant de diferents aficions i passions que practiquen i alimenten en paral·lel a la seva carrera professional com a metges. Quatre dels cinc participants han estat protagonistes de diferents episodis del pòdcast del CoMB Hipòcrates en pijama. Al llarg del debat, moderat per Ramon Vilallonga, cap de secció de Cirurgia endocrina, metabòlica i bariàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron i vocal de Junta de Govern del CoMB, i Marta Ciércoles, cap de Premsa i Mitjans Externs del CoMB, van sorgir idees i reflexions molt interessants sobre com fer més humana la relació metge-pacient, sobre la formació dels professionals i la importància de les humanitats, sobre la dicotomia ciències i lletres o sobre el significat de ser metge.

Van participar en aquesta darrera taula Clàudia Codina, metgessa resident de Medicina Interna de l’Hospital Vall d’Hebron i autora d’articles al mitjà cultural digital Catorze; Mònica Rex, metgessa resident de Medicina Familiar i Comunitària al CAP Molí Nou de Sant Boi de Llobregat i experta en còmic, manga i medicina gràfica; Andreu Gabarrós, cap de servei de Neurocirurgia de l’Hospital de Bellvitge, compositor, cantant i teclista al grup de rock Dorigen; Manel Anoro, metge de família al CAP Besòs de Barcelona, actor amateur i director de l’Altre Festival (teatre i salut mental); i Maria Antònia Lafarga, metgessa de família a l’ABS Bordeta-Maraners de Lleida i coordinadora de l’assignatura d’Humanitats de la facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL).

Conferència de cloenda

Accés al vídeo del bloc.

La vicepresidenta del CoMB i secretària del CCMC, Elvira Bisbe, va ser l’encarregada de donar pas a la conferència amb la qual es va tancar la 21a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica i la 25a Universitat d’Estiu de la URL: Els reptes de l’era postCOVID, a càrrec d’Antoni Trilla, metge epidemiòleg, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i vocal de la Junta de Govern del CoMB.