Notícies

Decàleg amb recomanacions per a ciutadans i pacients per a l’ús de webs de salut

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), amb la col·laboració del programa d’acreditació de qualitat de webs de  metges del CoMB, Web Mèdic Acreditat (WMA), ha publicat el decàleg “10 recomanacions per a l’ús de webs de salut”, adreçat a pacients i ciutadans en general, amb la finalitat d’ajudar-los a navegar de manera segura i responsable per webs amb contingut sanitari. El document segueix els criteris del programa WMA i els seus “Principis de bona Pràctica”, on s’hi inclouen els aspectes que es tenen en compte perquè una pàgina web de salut aconsegueixi l’acreditació de qualitat de WMA, un segell que assegura que es tracta d’un web de  confiança. 

 
Internet és una gran font d’informació on es poden trobar continguts sobre salut que poden ser molt útils per a pacients i ciutadans i que ajuden a ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta. Però, de la mateixa manera, aquest volum d’informació també pot provocar just l’efecte contrari. La informació sobre salut és molt sensible, i si no se saben seleccionar correctament pàgines webs de confiança i fonts fiables, els resultats obtinguts poden generar confusió, idees errònies o esbiaixades, i fins i tot, es poden donar per vàlides informacions falses i enganyoses, o ser víctima d’una estafa. 
 
10 recomanacions per a l’ús de webs de salut
Fes clic per ampliar
 
Durant el 2017, més de la meitat de la població (67,3%) a l’Estat espanyol va utilitzar Internet com a font d’informació sobre temes de salut, segons l’informe "Indicadores de la Sociedad de la Información por género publicat per l’Observatorio Nacional de las Telecomunicaciones y de la Sociedad de la Información (ONTSI) el març de 2018. 
 
El decàleg també té voluntat de ser una eina de divulgació a la consulta perquè els professionals sanitaris puguin explicar als pacients i als seus acompanyants com navegar a la xarxa a l’hora de cercar informació sobre salut i ajudar-los a treballar una actitud més critica i responsable per combatre la “infoxicació” sanitària.  
 
Amb aquesta iniciativa, el Col·legi vol contribuir a construir una societat digital més crítica i madura i ajudar a tenir ciutadans i pacients ben informats, especialment pel que fa a la seva salut. 
 
Decàleg “10 recomanacions per l’ús de webs de salut”: 
  1. Font d’informació: A Internet podeu trobar continguts sobre salut de gran utilitat que us ajudaran a complementar altres informacions i a orientar-vos.
  2. Actitud crítica: És convenient mantenir una actitud crítica davant la informació sobre salut a Internet per detectar missatges confusos, cures miraculoses, etc.
  3. Identificació de les fonts: Hauríeu de poder identificar el responsable del web, si hi ha algun professional sanitari, les fonts d’informació o si els continguts estan actualitzats.
  4. Consulta professional: Davant de qualsevol dubte sobre la informació obtinguda a Internet i abans de prendre decisions, consulteu un professional sanitari.
  5. Vigilància: Desconfieu de productes infal·libles, cures miraculoses, remeis secrets, etc., així com de promocions i rebaixes per obtenir tractaments.
  6. Ús de dades personals: Abans de facilitar a través d’Internet informació personal i, especialment, sobre la vostra salut, heu de conèixer i comprendre quin ús se’n farà.
  7. Precaució amb els xats: Valoreu els termes d’ús i clàusules legals abans de fer servir el correu electrònic que ofereixen alguns webs o de participar en xats i fòrums.
  8. Pagaments segurs: Assegureu-vos que les transaccions són segures abans de fer qualsevol pagament. El navegador ha de mostrar un cadenat verd tancat.
  9. Compra de medicaments: Recordeu que està totalment prohibit vendre medicaments que requereixen recepta mèdica per Internet. No n’adquiriu.
  10. Notificació dels fraus: Si detecteu un frau a un web o n’heu estat víctimes, notifiqueu-ho a les autoritats sanitàries o organitzacions de consumidors.
 
Informació relacionada