Notícies

Com prevenir el contagi de la COVID-19 a les consultes mèdiques i centres sanitaris

El Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB) i l’Institut de Formació Mèdica i Lideratge (IFMiL) van organitzar el dilluns 25 de maig la jornada “Protecció i prevenció per a la pràctica professional en temps de pandèmia”, en format webinar. Aquesta jornada va reunir diversos experts que van compartir pautes i recomanacions per prevenir possibles contagis de COVID-19 en professionals i pacients en les consultes mèdiques i centres sanitaris quan es fan visites presencials

A la sessió, van participar-hi: Helena Basart, metgessa del Treball, tècnica en Prevenció de Riscos Laborals (PRL) i CEO Salut i Empresa; Ignasi Pidevall, advocat de l’Assessoria Jurídica del CoMB; Antoni Calvo, psicòleg i director Fundació Galatea; Sònia Barroso, tècnic en PRL i cap del Servei de PRL de l’Hospital Clínic; Olga Guday, arquitecta i directora de Guday Terreros Arquitectura; Rafael Padrós, metge del Treball i cap del Servei de PRL de l’Hospital Sant Pau; Helena García, arquitecta tècnica, acreditada en certificació WELL. Green Building Management; i Eva Martínez, química i tècnic de PRL en Associació Mancomunitat Sanitària de Prevenció.

Durant la sessió es van tractar diferents aspectes que és necessari tenir en compte per la reobertura dels centres i la recuperació de la seva activitat presencial. Els aspectes normatius, la gestió emocional de la tornada, les mesures de protecció individual, la reorganització dels espais, la neteja i desinfecció, i la ventilació van ser els punts clau. 

El contingut d’aquesta sessió s’acompanya d’una guia amb recomanacions per prevenir el risc de transmissió del virus SARS-CoV-2 a les consultes i centres sanitaris i de dos documents annexos que desenvolupen amb més detall els aspectes que fan referència als sistemes de ventilació i aire condicionat i els protocols d’higiene del lloc de treball. Aquests documents han estat editats pel CoMB, juntament amb el Consell del Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC). D’altra banda, s’ha posat a disposició del col·legiats el correu electrònic protecciocovid@comb.cat per resoldre dubtes i preguntes. 

A partir del 12 de maig, les consultes i centres mèdics sense internament de provisió privada han començat a reprendre la seva activitat, a més de la urgent que ja estaven atenent. La visita mèdica a distància és l’opció preferent per prevenir el risc de propagació i contagi del virus SARS-CoV-2 quan les circumstàncies ho permeten. En aquests casos, es pot prescriure medicaments digitalment a través de la plataforma de recepta mèdica privada, que permet la dispensació en qualsevol oficina de farmàcia de Catalunya.

 

Informació relacionada