EBOLA: Informació d'interès per als professionals

Arran el primer cas d'Ebola a l'Estat espanyol, el COMB ha creat un espai especial per mantenir informats tots els professionals sanitaris. En aquesta secció trobareu tots els protocols d'actuació que heu de seguir, en cas de trobar-vos davant d'un possible contacte, així com la darrera informació publicada pels organismes nacionals i internacionals.

Protocols d'actuació

Ebola

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya constitueix una comissió de seguiment sobre l'Ebola

Una auxiliar d'infermeria de l'Hospital Carlos III de Madrid ha estat la primera persona contagiada amb el virus d'Ebola a l'Estat espanyol. La sanitària va ser una de les persones que va assistir al religiós Manuel Garcia Viejo, traslladat des de Serra Leona i que va morir el 25 de setembre a causa del mateix virus.

El Cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic i portaveu de la Junta de Govern del COMB per aquest tema, Dr. Antoni Trilla, ha demanat calma i rigor per analitzar les causes del contagi. Trilla s'ha mostrat prudent però ha enviat un missatge de calma a la població explicant que la cadena de contagi per Ebola és molt difícil, i ha assegurat que, tot i que el risc no és zero, sí és "mínim".

L'auxiliar va tractar el pacient en la fase més perillosa, quan la càrrega viral és més alta. L'Ebola no es contagia en el període d'incubació, quan la malaltia encara és asimptomàtica, i el nou cas s'ha detectat en una fase inicial en el que hi ha un risc més baix de contagi. L'auxiliar però ja ha estat sotmesa a mesures d'aïllament.

Les persones que entren en contacte amb els malalts, especialment amb els que estan en fase terminal, són els que tenen més risc de contagi per la pròpia biologia del virus. El ser personal sanitari és un risc addicional i per això s'han d'utilitzar totes les mesures de protecció que calguin. Trilla ha afegit que segurament alguna cosa ha fallat en el compliment dels protocols i això ha facilitat el contagi.

Cal fer una investigació per comprendre què ha passat.

El CCMC crea una comissió de seguiment sobre l'Ebola.

Enllaços als organismes nacionals i internacionals de referència

Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)

Canal Salut

Departament d'Empresa i Ocupació

Organització Mundial de la Salut (OMS/WHO)

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Gobierno de España

The New England Journal of Medicine

Declaracions a la premsa

09 d'octubre
08 d'octubre
07 d'octubre

Documents d'interès

Malaltia hemorràgica per virus Ebola - Situació actual i material de suport

Informació de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron sobre com utilitzar els equips de protecció: "Procediment per a la col·locació i retirada dels equips de protecció individual