Obituaris

Josep Visa Miracle

(1938-2016)

Em sento privilegiat per haver pogut gaudir en profunditat d’aquestes tres versions d’en Josep Visa. Era un cirurgià inquiet, imaginatiu, innovador —especialment en els camps de la hipertensió portal, la cirurgia hepàtica i el trasplantament hepàtic—, provocador a voltes, pletòric de recursos, un líder indiscutible i un gran mestre. En Josep Visa era eficaç i afectuós amb els seus malalts. Era un bon metge i un metge bo. Plenament situat al seu temps amb fermes conviccions en temes socials i polítics. En Visa era un bon home i ha estat un bon amic. Els seus malalts, els seus deixebles, companys, amics, l’Hospital Clínic —va ser cap de Servei de Cirurgia General i Digestiva—, la Facultat de Medicina —va ser professor titular— i, en general, la medicina catalana tenim molt per agrair-li.

Josep Terès. President de la Comissió de Deontologia

El metge, l’home, l’amic 

Em sento privilegiat per haver pogut gaudir en profunditat d’aquestes tres versions d’en Josep Visa. No gens per l’ús que em toca fer avui d’aquest privilegi. El seu traspàs, tot i fatalment anunciat en el decurs dels darrers mesos, ens ha colpit fortament a la seva família i als seus companys i amics.

Vaig conèixer el doctor Visa quan, ben joves, fèiem guàrdies al Hospital Clínic, a la primera meitat dels anys seixanta. A aquella època tot estava per fer i teníem ganes de fer-ho, de construir. Calien, però, grans dosis d’entusiasme i de dedicació, i en Josep Visa d’entusiasme i dedicació en tenia amb escreix. La col·laboració mes intensa va començar quan es va inaugurar la Unitat de Cures Intensives d’Hepatologia i Gastoenterología, on vam viure plegats , en el decurs de quasi quaranta anys,  experiències professionals bones, i algunes no tan bones, però inoblidables. El doctor Visa era un cirurgià  inquiet, imaginatiu, innovador ?especialment en els camps de la hipertensió portal, la cirurgia hepàtica i el trasplantament hepàtic?, provocador a voltes, pletòric de recursos, un líder indiscutible i un gran mestre, com queda palès per la gran vàlua i excel·lència professional que han assolit molts dels companys que es varen formar amb ell.

El malaguanyat company Albert Jovells, parafrasejant la famosa “medicina basada en l’evidència”, parlava de medicina basada en l’efectivitat, eficàcia, i medicina basada en l’afectivitat,  afecte.   En Josep Visa era eficaç i afectuós amb els seus malalts. No recordo haver-lo vist parlar amb un malalt enllitat sense agafar-li la mà o acariciar-li el braç, oferint-li aquell contacte físic tant reconfortant. El doctor Visa era un bon metge i un metge bo. 

Però en Josep Visa era molt mes que un bon metge. Era un home plenament situat al seu temps. Les característiques que he remarcat abans, inquiet,  imaginatiu, innovador i provocador es reflectien també en altres aspectes de seu tarannà, fent-lo vitalista, emprenedor i, alhora, sensible i amb fermes conviccions en temes socials i polítics. Tenia opinió formada de gairebé tot. Aquestes  conviccions, el seu tarannà provocador i polemista, la seva aguda intel·ligència i una brillant dialèctica feien difícil sortir-ne guanyador en defensar opinions contràries a les seves. Era un gran conversador i   amb ell s’aprenia molt de moltes coses.
Vaig compartir amb ell altres aficions (passions)  a més de la medicina. També allà en Visa exercia lideratge, afegint als seus trets caracterològics, repetidament anomenats, generositat, respecte i lleialtat. En Visa era un bon home i ha estat un bon amic.

Els seus malalts, els seus deixebles, companys, amics, l’Hospital Clínic ?va ser cap de  Servei de Cirurgia General i Digestiva?, la Facultat de Medicina ?va ser professor titular? i, en general, la medicina catalana tenim molt per agrair-li i molts motius per recordar-lo. Descansa en pau.

COMB
© Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Darrera actualització:
Inici | Contacta'ns | Avís legal | Política de Cookies | Mapa web