Consells abans de marxar

Abans de marxar a l'estranger a realitzar un projecte de cooperació cal que segueixis rigorosament una sèrie de consells que facilitaran la teva partida, milloraran les condicions de la teva estada i et seran d'ajuda en cas de dificultats. Els consells els podem agrupar en:

La prevenció enfront de malalties endèmiques d'algunes zones és bàsica per a la salut del cooperant. Cal estar informat de la situació sanitària del país i si cal, actualitzar les vacunes i/o contactar amb centres de vacunació internacional amb temps suficient abans de marxar. És recomanable seguir els consells de salut un cop estiguis a la zona de cooperació i a la tornada per mantenir aquests estàndards de salut.

Consulta les recomanacions del Ministeri d'Afers Exteriors abans de marxar. La inscripció al seu registre de viatgers permet facilitar les teves dades i les del teu viatge en cas d’una emergència.

Pren nota de l'ambaixada o consolat espanyol més proper al lloc de destinació per a qualsevol emergència i, si l'estada es preveu llarga, inscriu-t'hi. És recomanable concretar una assegurança de viatge àmplia i que inclogui la repatriació i la responsabilitat civil. Podeu demanar més informació a Medicorasse.

Abans de marxar informa't dels requisits legals del país o països on faràs cooperació per poder exercir com a metge. Sovint és obligatòria la col·legiació, tot i treballar en llocs allunyats d'àmbits urbans o rurals.

Si al marxar a fer cooperació et dones de baixa del Col·legi, per tornar et caldrà poder acreditar que no has estat ni inhabilitat ni suspès mitjançant un certificat de Bona Praxi emès per les autoritats competents del país on has exercit. Aquest certificat actua com a "passaport professional", i et permetrà tornar a donar-te d'alta, ja que acreditarà que durant l'exercici no hi ha hagut cap mala praxi ni sanció.

Avisa al teu col·legi professional que vas a l'estranger a fer cooperació i de tots els llocs on exerciràs com a metge. A la Unitat d'Atenció al Col·legiat t'orientaran sobre la documentació que necessitaràs en tornar i que depèn de cada país. Així evitaràs ensurts i problemes burocràtics i legals.

Assegura't que tens la documentació necessària per viatjar (Passaport, DNI, carnet de conduir internacional) i en regla, tant el visat com el bitllet de tornada. Informa algun familiar o persona de confiança sobre els detalls del teu viatge (itinerari, adreces, allotjaments, contactes).

No oblidis portar una farmaciola personal pel teu ús, independentment del material que portis per cooperació, i una quantitat suficient de diners en la moneda del país (a part, és recomanable portar euros o dòlars segons el país de destí).