Juan Francisco Cano Pérez

Juan Francisco Cano Pérez

(1949-2023)

El doctor Juan Francisco Cano Pérez, especialista en Endocrinologia i Nutrició i expert en Atenció Primària i Comunitària ens ha deixat prematurament als 74 anys el mes de desembre de 2023.

Amando Martín Zurro. Metge de Família i Vicepresident de la Fundació d’Educació Mèdica.

 Som molts els professionals sanitaris deutors de les aportacions del doctor Cano en aquest camp i en el de la diabetis i en les múltiples interaccions entre ambdues. Els que a més de col·legues érem amics seus des de fa més de 40 anys afegim sentiments poderosos de tristor i pèrdua personal.

El doctor Cano es va formar com a metge a l'Hospital Clínic de Barcelona, a l'equip del doctor Vivancos (el Chef) i molt aviat va destacar per les seves qualitats personals i professionals. Ja com a endocrinòleg va treballar als hospitals de l'Esperança i, després, al de Nostra Senyora del Mar, ambdós gestionats per l'Ajuntament de Barcelona. En aquest darrer centre va arribar a ser cap del servei d'Endocrinologia, càrrec en el qual es va jubilar.

En el camp de l'atenció primària el doctor Cano va desenvolupar un paper protagonista des de principis dels anys 80 del segle passat com a responsable del programa de formació dels metges residents de Medicina de Família i Comunitària (MFiC) de la Unitat Docent de l'Ajuntament de Barcelona. El doctor Cano va participar activament en el disseny del programa de formació d'aquesta especialitat i, el que és de molta importància, en el de les característiques primordials de la reforma de l'atenció primària iniciada legislativament entre 1984 i 1986 (Llei General de Sanitat).

A l'àmbit editorial, el doctor Cano va protagonitzar dues iniciatives essencials per a l'especialitat d'MFiC i l'atenció primària a Espanya i a altres països com van ser la fundació, l'any 1984, de la revista 'Atención Primaria' (a punt de complir el 40 aniversari) i les successives edicions, des de 1986, del llibre 'Atención Primaria'.

Són molts els metges de família i altres professionals sanitaris de tot el món els que han fet servir i utilitzen avui aquests dos instruments com a elements de formació i consulta en diversos moments de la seva trajectòria i, per tant, estic absolutament segur que comparteixen amb mi aquests sentiments d'agraïment al doctor Cano per les seves aportacions.

La trajectòria personal i professional del doctor Juan Francisco Cano Pérez va estar presidida per una màxima constant: la del servei als altres, fossin professionals o pacients, en un marc d'indestructible ètica i coherència ideològica.