Josep Antoni Martí

Josep Antoni Martí i Mercadal

(1925-2022)

Amb tristesa resignada vaig rebre la noticia del traspàs el dia 4 de novembre d’enguany del nostre company i, en el meu cas, a més amic, Josep Antoni Martí i Mercadal de 97 anys, llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona. De la seva vida relacionada amb la professió, voldria breument destacar tres aspectes fonamentals.

Joan Monés Xiol

Amb tristesa resignada vaig rebre la noticia del traspàs el dia 4 de novembre d’enguany del nostre company i, en el meu cas, a més amic, Josep Antoni Martí i Mercadal de 97 anys, llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona. De la seva vida relacionada amb la professió, voldria breument destacar tres aspectes fonamentals.

Primer, l’any 1965, acabada de finalitzar la meva llicenciatura, vaig fer un curs a Barcelona de medicina del treball, en què el doctor Martí Mercadal era un dels professors, del qual ben aviat, vaig conèixer el tarannà amical, jovial i de camaraderia amb tothom, fins i tot amb els metges nous de trinca com jo, virtuts que el van acompanyar tota la vida. 

També pogué comprovar els seus amplis coneixements en medicina del treball, faceta de la medicina de la qual va ser un dels seus màxims impulsors i de reconegut prestigi a Catalunya i també a la resta de l’Estat espanyol. Durant anys va exercir de professor de la Escuela Nacional de Medicina del Trabajo (1955). 

Va ser metge de l’empresa Elizalde de motors d’automoció i que, posteriorment, es va denominar “empresa nacional de motores de aviación”. Membre fundador de l’Associació Catalana de Metges del Treball integrada en l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i de la qual va ser president els anys 1964-1966 i membre molt actiu de la delegació catalana de la Sociedad Española de Medicina y Seguridad en el Trabajo i que va presidir els anys 1973-1975. Així mateix, va ser el primer president i fundador de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball (1974) i el primer director editorial de la revista Medicina de Empresa.

L’any 1993 el doctor Josep Antoni Marti i Mercadal conjuntament amb el doctor  H. Desoille, van escriure i coordinar el llibre titulat Medicina del Trabajo, que ha estat i encara és de referència del laborisme mèdic.

Segon, la figura del doctor Martí i Mercadal va inexorablement unida a l’estudi i la docència de l’ètica i la deontologia mèdiques. Aquesta vocació que el va acompanyar tota la vida, va ser estimulada i des de molt jove, pel que considerava el seu mestre el doctor Manel Cuyàs i Matas, jesuïta, teòleg format a Roma, que va destacar per l’àmplia activitat en el camp de la teologia, la moral i la bioètica, professor de Deontologia de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut Borja de Bioètica. 

El doctor Martí Mercadal va desenvolupar la seva dedicació a la Bioètica i Deontologia mèdiques fonamentalment, tot i que no exclusivament, en el si de la Comissió de Deontologia del CoMB. L’any 2001, va publicar el llibre El secret professional dels metges, de referència quan es parla de la confidencialitat en la nostra professió.  L’any 2010, va ser guardonat amb el Premi a l’Excel·lència Professional que concedeix el COMB.

I, tercer, no puc oblidar referir-me a la transcendent col·laboració del doctor Martí i Mercadal, en l’elaboració del Codi de Deontologia català de l’any 2005 que, sens dubte, va representar un avenç decisiu. Va modernitzar de manera determinant l’antic Codi de Deontologia català de l’any 1979 tot consensuant amb la col·legiació el conjunt de normes i principis ètics i deontològics que han d’inspirar i guiar la conducta professional i la praxi mèdica. Va ser aprovat a l’Assemblea de Metges de Catalunya celebrada al Palau de la Música Catalana el 16 de juny de 1997 i que ha servit de base per la recent actualització del Codi de Deontologia aprovada el 15 de setembre de 2021 pel Plenari del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 4 de gener de 2022 i vigent des del 5 de febrer de 2022.