Dr. Eusebi Sala

Eusebi Sala Planell

1923-2020

Va fer els seus primers passos en l’Angiologia a la Clínica Corachan de la mà del doctor Antoni Rodríguez Arias i, juntament amb ell i els doctors R. C. de Sobregrau i J. M. Capdevila, cal considerar-lo un referent de l’especialitat.

Josep Marinel·lo Roura, excap del Servei Angiología i Cirurgia Vascular. Hospital de Mataró, CSdM

El doctor Eusebi Sala Planell va néixer a Callús, a la comarca del Bages, l´any 1922 i ha mort a Barcelona el juny d´aquest any 2020.

Va fer els seus primers passos en l´Angiologia a la Clínica Corachan de la mà del doctor Antoni Rodríguez Arias i, juntament amb ell i els doctors R. C. de Sobregrau i J. M. Capdevila, cal considerar-lo un referent de l´especialitat.

Posteriorment, va treballar a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, amb el doctor Pi Figueras i, l´any 1973, l´hospital va crear el Servei d´Angiologia, del qual ell va ser el primer cap i càrrec que va ocupar al llarg de setze anys, fins l´any 1989.

En aquest període, va formar 22 metges i metgesses, molts dels quals, posteriorment, han dirigit serveis al llarg del país.

Als anys setanta, el Servei de Sant Pau es va significar per ser dels primers del país que va fer cursos de l´especialitat, amb sessions televisades, i per ser també pioner en el desenvolupament de les tècniques diagnòstiques i de cirurgia arterial directa .

En el vessant institucional, el doctor Sala Planell va ser president de la Societat Catalana d´Angiologia (1974-1978) i vicepresident de la Societat Espanyola d´Angiologia, en la junta directiva que l´any 1982 va tramitar i va aconseguir la denominació definitiva de l´especialitat com a Angiologia i Cirurgia Vascular.