Notícies

Una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea confirma l’abús de la contractació temporal a la sanitat pública espanyola

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea acaba de fer pública una sentència que corrobora que a la sanitat pública de l’Estat espanyol hi ha un excés de contractació temporal no justificada. 


La sentència del tribunal comunitari confirma, doncs, la precarietat laboral que existeix dins del col·lectiu mèdic i resta de professionals sanitaris, una realitat que el Col·legi ja fa temps que denuncia i contra la qual va presentar el juny passat un Pla de xoc amb propostes concretes d’acció adreçades a l’administració i a les patronals sanitàries. 

Segons dades del Col·legi, a Catalunya, un de cada tres metges està contractat de manera temporal. Entre els més joves de 45 anys, la temporalitat afecta la meitat del col·lectiu. Segons el tribunal europeu, la normativa espanyola permet a les administracions fer un abús de la contractació temporal, cosa que infringeix l’acord marc sobre treball de duració determinada (inclòs a l’annex de la Directiva europea 1999/70/CE, de 28 de juny de 1999) i afavoreix la “situació de precarietat” dels treballadors.

D’altra banda, el Col·legi també ha alertat dels efectes negatius que la manca de continuïtat assistencial, derivada de la inestabilitat laboral del personal sanitari, té en la qualitat de l’atenció als pacients.