Notícies

Risc cardiovascular de dosis altes d’ibuprofè o dexibuprofè: recomanacions d’ús

El Comité per a l’Avaluació de Riscos en Farmacovigilància europeu (PRAC) ha alertat dels riscos cardiovasculars que pot tenir el consum d’ibuprofè o dexibuprofè en dosis elevades. Per això, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat un seguit de recomanacions a l’hora de receptar aquest medicament dirigides als professionals sanitaris. 

En primer lloc, l’AEMPS recomana evitar administrar ibuprofè en dosis altes  (2.400mg o més diaris) o dexibuprofè (1.200mg o més diaris) a aquells pacients amb patologies cardiovasculars greus (insuficiència cardíaca, cardiopatia isquèmica establerta, malaltia arterial perifèrica o malaltia cerebrovascular). També apunta que abans d’iniciar qualsevol tractament a llarg termini amb aquests dos medicaments en dosis elevades, s’ha de tenir en compte el risc cardiovascular pel pacient. Com passa amb els antiinflamatoris, s’han d’utilizar les dosis més baixes possibles i s’han d’administrar en el menor temps possible per controlar els símptomes. 

De cara als pacients que prenen ibuprofè i dexibuprofè, l’AEMPS explica que no existeix risc d’infart o trombosis arterial si es pren ibuprofè ocasionalment o si es prenen 1.200mg o menys. De la mateixa manera, es recomana consumir la dosis més baixa possible i durant el menor període de temps. A tots aquells pacients que estiguin prenent 2.400mg o més d’ibuprofè per prescripció mèdica i tinguin o hagin tingut problemes de cor greus o trombosis cerebrals, han de consultar amb el seu metge si han de seguir amb el tractament.