Notícies

vacunacio

Comunicat del GCMSC sobre la vacunació contra la COVID i la grip a la tardor de 2023

Aquesta tardor, el GCMSC encoratja la vacunació contra la COVID-19 als grups diana

Durant el mes de setembre de 2023, es posa en marxa a Catalunya la vacunació conjunta contra la grip i la COVID per a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (incloent-hi problemes de salut crònics i l'obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, així com els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics (Taula). El criteri per a la selecció de la llista de prioritats per a la vacunació té com a objectiu protegir els més vulnerables davant de la malaltia greu. En la població general, el nivell d'immunitat assolit sembla suficient per garantir un risc molt baix de malaltia greu, de manera que no es justifica una campanya de vacunació universal.

Des del GCMSC, volem reiterar el nostre suport a aquesta campanya de vacunació desplegada pel Departament de Salut.

La vacunació contra la COVID es duu a terme amb vacunes monovalents adaptades a la variant XBB.1.5, que és una de les variants més freqüents detectades actualment a Catalunya. Per tant, s'espera que la vacunació redueixi la gravetat de la infecció i disminueixi el risc de conseqüències greus en la salut que puguin resultar en hospitalització.

Les vacunes contra la COVID han salvat milions de vides. Les variants circulants durant  el mes de setembre del 2023 segons la seqüenciació de mostres a Catalunya son EG.5 48.7%; XBB.1 40.5%, XBB.2 5,4%. i BA.2 5.4% (https://sivic.salut.gencat.cat/covid Data consulta: 4/10/2023). Cal recordar que les vacunes administrades anteriorment no proporcionen una protecció òptima contra la infecció per les variants actuals, de manera que per obtenir-ne els màxims beneficis, cal utilitzar les vacunes monovalents dirigides a XBB.1.5 en les persones vulnerables de patir una malaltia greu. Les persones que han rebut una dosi prèvia de vacuna bivalent que han patit una infecció per COVID recentment haurien de esperar fins a cinc mesos abans de vacunar-se.

Segons el Departament de Salut, a Catalunya es disposa de la vacuna monovalent òmicron XBB.1.5 (Comirnaty®, fabricada per Pfizer-BioNtech), que és la de prioritat d'ús al nostre país. Per a les persones amb contraindicacions a les vacunes d'ARNm, es poden administrar les vacunes de proteïnes disponibles (Bimervax® de laboratoris HIPRA i VidPrevtyn Beta® de Sanofi/GSK).

De la mateixa manera, la vacunació contra la grip en els grups d'interès (veure Taula) té com a objectiu prevenir la malaltia greu. Tant la COVID com la grip són infeccions molt contagioses, i la vacunació, a més dels beneficis individuals, contribueix a reduir la circulació del virus en la població. Estudis preliminars amb la vacunació conjunta en front els dos virus han mostrat que son ben tolerades i sense efectes greus.

Des del GCMSC, encoratgem totes les persones que formin part dels grups de risc recomanats a vacunar-se.

Taula. Recomanacions de vacunació contra la COVID i la grip a la tardor 2023.

Imatge

Per més detall, consultar les recomanacions de vacunació 2023-2024.

Destaquem les novetats:

  • Inclusió dels infants de 6 a 59 mesos en el programa de vacunació sistemàtica contra la grip.
  • Inclusió dels fumadors en el programa de vacunació contra la grip.
  • Utilització de vacunes monovalents adaptades a la nova variant XBB.1.5 de la COVID-19.
  • Recomanació d'una sola dosi de vacuna contra la COVID-19 a partir de l'edat de 5 anys. 

Els calendaris vacunals es poden modificar en funció dels canvis epidemiològics que s'observin en la població. Consulteu els canals oficials de comunicació del Departament per obtenir-ne més informació.

Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC)

Quique Bassat, Carles Brotons,  Magda Campins, Juana Díez, Mireia Sans, Adelaida Sarukhan,  Josep M Miró, Silvia de Sanjosé. Amb el suport d’Antoni Plasència i JM Antó.