Notícies

Professió i lideratge: la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica arriba a la 18a edició

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha organitzat, un any més, la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica, dins de les activitats de la Universitat d’Estiu Ramon Llull. La jornada, que va tenir lloc el 13 de juliol, celebrava aquest any la 18a edició, sota el títol “Professió i lideratge”. Va donar la benvinguda a l’acte el president del CCMC, Josep Vilaplana, entre d’altres autoritats. 

 
 
El programa es va desenvolupar al voltant de tres temes d’interès per a la professió: la definició del professional del futur i dels desafiaments als quals haurà de fer front, el lideratge professional dins de les organitzacions sanitàries i el canvi climàtic com a repte de salut global. Aquest darrer ítem també va centrar la conferència de cloenda de la Universitat d’Estiu, que va anar a càrrec de Lluís Recoder, advocat, professor de governança mediambiental de la Universitat Ramon Llull (URL)-Blanquerna i membre del Climate Project que lidera el nord-americà Al Gore, vicepresident dels EUA durant el mandat de Bill Clinton. 
 
El programa de la jornada també va comptar amb el doctor Carles Hervàs, metges anestesiòleg i patró de la Fundació-Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, que va oferir una classe magistral sobre els processos quirúrgics durant la Guerra Civil relatada a través dels arxius personals de tres metges cirurgians que van exercir durant l’enfrontament bèl·lic i que han estat cedits al fons del museu. 
 
El professional del futur 
 
Els participants a la primera taula, moderada per la doctora Cristina Capdevila, directora de centre de l’Hospital de Bellvitge, van donar una visió des de diferents angles sobre el perfil del metge que s’espera per als pròxims anys. 
 
 
La doctora Magda Campins, vocal de la junta del CoMB i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va avançar algunes dades de l’enquesta de la professió mèdica que el Col·legi ha fet recentment per conèixer la situació i les preocupacions dels professionals. La doctora Montserrat Esquerda, directora general de l’Institut Borja de Bioètica-URL i presidenta de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Lleida, va defensar la bioètica com a element clau per tenir bons professionals en el futur. D’altra banda, la periodista especialitzada en salut del diari El País, Jessica Mouzo, va donar una visió des de fora de la professió i va apel·lar a la responsabilitat dels professionals amb la societat demanant-los una  veu més potent a les xarxes socials per divulgar informació de qualitat sobre temes de salut. Finalment, el doctor Alvar Agustí, director de l’Institut Clínic Respiratori de l’Hospital Clínic, des d’una doble perspectiva de metge i pacient, va descriure nous factors i escenaris amb què els metges hauran d’aprendre a conviure.
 
Lideratge professional i organització sanitària 
 
 
La segona taula, moderada per Roser Fernández, directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, va girar a l’entorn del lideratge dels professionals. 
 
El consultor de Lead to Chance Xavier Marcet va analitzar la creixent complexitat del nostre entorn i com influeix en els perfils de lideratge que s’hi esperen. Tot seguit, diferents professionals van desenvolupar aquesta idea a partir de les seves experiències personals. El doctor Albert Ledesma, comissionat de l’Escola de Formació Mèdica i Lideratge del CoMB, va insistir en la necessitat de donar valor als projectes i il·lusionar els equips per ser un bon líder. La doctora Anna Carreres, vocal de la Junta del CoMB i coordinadora del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, va posar l’accent en la gestió del talent i en les persones coma elements clau per construir estratègies. Finalment, el doctor Antoni Sisó, director de Recerca del CAPSBE i president de la CAMFiC, va concloure que els bons líders són aquells que regeixen les seves accions pels valors. 
 
Canvi climàtic i Salut Global 
 
La darrera taula de la jornada es va dedicar al canvi climàtic i a la manera com està afectant la salut de la població a tot el planeta. La doctora Mònica Botta, vocal de la junta del CoMB i directora mèdica de la Fundació Hospital de Granollers, va moderar aquesta taula d’experts. 
 
 
Míriam Santamaria, geògrafa i meteoròloga, va explicar els efectes del canvi climàtic al planeta i, concretament, al nostre territori. El doctor, Josep M Antó, director científic d’ISGlobal i professor de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va analitzar l’evolució de la salut global els darrers anys. Segons les dades presentades, la incidència de les malalties infeccioses ha disminuït els últims anys, però les afectacions cròniques s’han fet més prevalents. Tot i aquest gir, l’augment de la temperatura global està facilitant l’expansió de malalties infeccioses provocades per mosquits, tal i com va explicar el doctor Antoni Trilla, vocal de la junta del CoMB i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic. 
 
 
 
La cloenda de la jornada es va fer conjuntament amb la de la Universitat d’Estiu i hi van participar, la consellera de Salut, Alba Vergés; l’acalde de Puigcerdà, Albert Piñeira; el vicerector de Política Acadèmica i adjunt al rector de l’UR, doctor Jordi Riera; el president de l’Associació Universitària de la Cerdanya (AUCer), Francesc Armengol; i el president del CoMB, Jaume Padrós.
 
Vídeo complet de la jornada