Notícies

Nou Quadern de la Bona Praxi dedicat a la importància i l’impacte sanitari de les vacunes

El Col·legi acaba de publicar un nou exemplar de la col·lecció Quaderns de la Bona Praxi (QBP) sota el títol Vacunes. Importància i impacte sanitari de les immunitzacions. Es tracta del quadern número 36, que ha estat coordinat per la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i membre de la Junta de Govern del CoMB, Magda Campins. No és el primer cop que des dels QBP s’aborda el tema de les vacunes. De fet, el quadern que tot just acaba de veure la llum és una actualització necessària d’un d’anterior (Actuació en l’aplicació de les vacunes), publicat l’any 2002. 

 
El nou quadern repassa quina és la situació actual a Catalunya pel que fa a les vacunes (calendari, finançament públic, vacunació a l’escola, etc.) i dedica també un dels apartats a recordar com, gràcies a la vacunació, s’aconsegueix assolir la immunitat individual i col·lectiva davant de malalties que, altrament, provocarien elevades xifres de mortalitat
 
Resulten d’especial interès els apartats dedicats al paper clau que juguen els professionals sanitaris en la promoció de la vacunació. En aquest sentit, el document insisteix en la necessitat de garantir que els professionals estiguin sempre ben informats en aquest àmbit, ja que són referents per a la població i els principals responsables de difondre un missatge favorable a la vacunació i als seus beneficis, basat en informacions rigoroses i en les evidències científiques disponibles. 
 
El document defensa, en definitiva, que cal reforçar la percepció pública sobre la seguretat de les vacunes i els seus grans beneficis, per tal de consolidar i millorar l’elevat grau d’acceptació que tenen a Catalunya i de combatre les actituds indecises i les reticències de determinats sectors de la població. Per últim, el quadern enumera els drets i deures dels professionals, dels ciutadans i de l’administració en relació al procés de vacunació i recorda que el dret a la protecció de la salut està reconegut a la Constitució Espanyola (article 43).
 
Informació relacionada