Notícies

catedra padros

Neix la Càtedra per a la Salut dels Professionals de la Salut, un projecte pioner per promoure la recerca i formació en aquest àmbit

  • La nova càtedra està adscrita a la UAB i és fruit de la col·laboració entre la universitat, la Fundació Galatea, el CoMB i Mutual Mèdica
  • El projecte té com a principal objectiu donar resposta a la necessitat de formar professionals competents en la promoció i l’atenció de la salut de tots els professionals de la salut

La Fundació Galatea, el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i Mutual Médica han sumat esforços per crear la Càtedra per a la salut dels professionals de la salut, un projecte pioner a escala internacional per promoure la recerca, el coneixement i la formació sobre la salut dels professionals de la salut.

La nova càtedra està adscrita al Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, que dirigeix el catedràtic de Psiquiatria Antoni Bulbena, qui assumeix també la direcció de la Càtedra. La iniciativa es va presentar oficialment el passat 15 de maig, a la seu del CoMB. L’acte de presentació va comptar amb la participació i intervencions de Bulbena; del president de la Fundació Galatea, Miquel Vilardell; del president del CoMB, Jaume Padrós; del rector de la UAB, Javier Lafuente; del president de Mutual Médica, Lluís A. Morales, i de la presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell dels Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), Montserrat Esquerda.

Protegir la salut dels professionals per garantir la qualitat assistencial

Un dels principals objectius del projectes és donar resposta a la necessitat de formar professionals competents en la promoció i l’atenció de la salut de tots els professionals de la salut, partint de la base que promoure el benestar dels mateixos és una condició necessària per garantir la qualitat assistencial i la salut dels pacients.

Cuidar els professionals que vetllen per a la salut de les persones és una necessitat que s’ha fet especialment evident arran de la pandèmia de Covid-19. Es tracta d’un repte per al qual resulta indispensable impulsar la recerca sobre prevenció i assistència i, sobretot, apostar per la formació específica de professionals de la salut que estiguin preparats per oferir una atenció i resposta adequades a les necessitats de salut concretes d’altres professionals de l’àmbit.

D’altra banda, disposar d’informació rigorosa sobre l’estat de salut dels professionals de la salut, identificar factors de risc i factors protectors o quines són les millors estratègies preventives i assistencials, entre d’altres qüestions, és fonamental per dissenyar i posar en marxa intervencions efectives, tant terapèutiques com preventives. Generar aquest coneixement i traduir-lo en programes de formació específics adreçats a professionals de la salut que han de cuidar altres professionals de la salut serà la tasca principal de la Càtedra per a la Salut dels Professionals de la Salut. Per començar, la Càtedra ja disposa d’un volum de dades molt important que Fundació Galatea ha recollit al llarg de 25 anys i que ara es podran explotar i gestionar de manera més eficient, amb l’objectiu de crear un sistema d’informació actualitzat i dinàmic sobre la salut dels professionals de la salut.

La Càtedra té la vocació de connectar amb altres universitats i institucions de tot el món, així com de col·laborar amb organismes que puguin estar interessats en la seva tasca, com ara serveis de salut laboral d’organitzacions sanitàries. Treballarà per projectes i ja té alguns àmbits de recerca definits, com ara la identificació de factors protectors que poden ajudar a reduir el risc dels professionals d’emmalaltir; la influència de la feminització de les professions sanitàries en la salut dels professionals i en les seves necessitats assistencials o l’aprofundiment en la salut emocional dels estudiants universitaris.

Sobre la recent creada Càtedra per a la Salut dels Professionals de la Salut

Miquel Vilardell, president de Fundació Galatea:

“La creació de la Càtedra demostra que val la pena tenir somnis, perquè, si ens els creiem, aconseguim fer-los realitat. Aquest projecte era molt necessari per a la salut mental dels professionals i per a la bona praxi”

Jaume Padrós, president del CoMB

“Quan a Barcelona i a Catalunya sumem esforços, som capaços de generar projectes com aquesta Càtedra, que hem creat des de la complicitat, la sinergia i la generositat”.

Javier Lafuente, rector de la UAB

"Aquest és un punt de partida i estic convençut que, d'aquí a quatre, cinc o deu anys, haurem avançat i haurem fet que aquest projecte sigui molt gran"

Lluís A. Morales, president de Mutual Médica

“És un orgull celebrar la creació d'aquesta càtedra, un projecte pioner per a la millora de l'atenció a la salut de tots els professionals de la salut"

Antoni Bulbena, director de la Càtedra per a la Salut dels Professionals de la Salut

“La creació de la Càtedra suposa un salt qualitatiu molt important per a la recerca i la formació en l’àmbit de la salut dels professionals de la salut, ja que ha de permetre donar-li la rellevància i els recursos que es mereix aquesta qüestió”

Montserrat Esquerda, presidenta de la Comissió de Deontologia del CCMC

"Les altes xifres de burnout dels professionals de l'àmbit de la salut són un problema de sistema i cal recordar que és important considerar el benestar d'aquests professionals una part central de l’atenció al pacient"