Notícies

Manifest del CoMB sobre la crisi de refugiats a Europa

El CoMB vol expressar la seva indignació i consternació per la greu crisi humanitària creada per la guerra i destrucció i la fugida d’aquells que volent arribar a Europa en busca d’asil es troben les portes tancades. Els conflictes bèlics de Síria, l’Afganistan, l’Irak, han abocat a centenars de milers de persones a abandonar els seus països davant dels bombardejos i atacs armats indiscriminats sobre la població civil, centres sanitaris i hospitals. Milions de sirians sobreviuen atrapats al seu país, malvivint i exposats a les màfies i a la violència indiscriminada. Molts se’n van. Els metges també. I davant d’això, Europa tanca les portes.   En front d’aquesta situació, des del Col·legi de Metges de Barcelona manifestem:  

  1. Europa no pot ser aliena i ignorar la profunda ferida a persones, famílies i pobles sencers que ocasiona la guerra.
  2. Reivindiquem l’Europa dels drets humans, de les llibertats i de la tolerància, i que de forma coordinada i sensible aculli amb dignitat aquelles persones que busquen una vida millor.
  3. Reclamem que Europa treballi per garantir el dret d’asil i seguretat de les persones que ho necessiten.
  4. Reclamem als responsables polítics de l’Estat espanyol i del govern i el municipis de Catalunya que treballin per una política justa, solidària d’acollida i d’integració real vers els refugiats.
  5. Demanem als nostres conciutadans la sensibilitat i esperit solidari que sempre ha caracteritzat Catalunya, així com el seu compromís per que la fugida de la vergonya esdevingui el camí de la dignitat.
  6. Denunciem els atacs permanents i salvatges que pateixen metges i sanitaris en l’exercici de la seva professió als escenaris bèlics i als camps de refugiats. El dret a la salut i a l’assistència sanitària i humanitària no pot ser vulnerat com ho està essent de forma descarnada i inhumana.
  7. Volem fer un reconeixement a aquells metges de casa nostra que estan col·laborant en diferents organitzacions prestant assistència mèdica en camps de refugiats o en els mateixos escenaris bèlics, posant les seves vides en risc.
  8. El CoMB es referma amb el document de posició de la Junta de Govern sobre la crisi dels refugiats(4/9/2015) i es compromet a estar al costat dels refugiats que arribin a Catalunya fent-nos receptius de les seves necessitats per garantir-los el dret a la protecció de la salut. Demanem al Govern de Catalunya que instrumenti, igualment, la fórmula que garanteixi la cobertura assistencial d’aquesta població. 
  9. El CoMB impulsa propostes concretes de voluntariat entre els nostres col·legiats per afavorir l’acolliment i l’assistència d’aquests refugiats.
    Per adherir-te: