Notícies

jenny

La primera edició del Premi Higea del CoMB reconeix la trajectòria de la psicòloga anglesa Jenny Firth-Cozens

La Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha atorgat, en la seva primera edició, el Premi Higea a la psicòloga clínica anglesa Jenny Firth-Cozens. La concessió d’aquest guardó es va donar a conèixer en el marc de l’acte de lliurament dels Premis a l’Excel·lència Professional del CoMB, que va tenir lloc el passat 27 de novembre a l’Auditori AXA de Barcelona. El Premi Higea neix amb la voluntat de reconèixer persones que, no essent metges, destaquen per una trajectòria de defensa i enaltiment dels valors del professionalisme mèdic (la competència, l’autoexigència, la generositat, l’altruisme, la justícia, la universalitat, la solidaritat, etc.).

Nascuda a Oxford i assentada a Newcastle, Jenny Firth-Cozens és professora emèrita de Psicologia de la Universitat de Londres. Formada com a psicòloga clínica i organitzacional, ha treballat com a acadèmica en diverses universitats, al sistema públic de salut del Regne Unit, l’NHS, i com a consultora privada centrada en qüestions com les causes de la depressió, l'educació i la salut dels metges i la seguretat del pacient. La professora Firth-Cozens ha col·laborat en mitjans de comunicació i ha escrit nombrosos articles i llibres, alguns acadèmics i d’altres de divulgació, a través dels quals ha exercit una gran influència en l’àmbit sanitari britànic i internacional en la presa de consciència sobre el fenomen de la salut i el benestar psicoemocional dels professionals sanitaris. En aquest sentit, Firth-Cozens va ser una de les principals assessores del Programa d’Atenció al Metge Malalt (PAIMM), que el CoMB va posar en marxa ara fa 25 anys, i ha estat estreta col·laboradora de la Fundació Galatea.

La professora Firth-Cozens no va poder assistir presencialment a l’acte de lliurament, però va intervenir-hi a través d’un vídeo d’agraïment, on també va recordar els estrets vincles que ha mantingut al llarg dels darrers 25 anys amb el CoMB. 

Aquest premi no té dotació econòmica i les candidatures sorgeixen de les propostes que qualsevol col·legiat del CoMB pot formular. Els candidats al Premi Higea han d’haver destacat pels seus posicionaments en defensa dels valors de la professió mèdica en manifestacions continuades o en altres accions i preses de posició activa i del seu pensament, respectant el pluralisme i atenent els reptes de la societat del segle XXI. El jurat està integrat pel president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, la presidenta de la Comissió de Deontologia del CoMB, els dos expresidents del CoMB, cinc persones vinculades a la professió mèdica i el president del CoMB, com a president del Jurat.