Notícies

La Junta de Govern del CoMB sanciona un metge amb cinc anys d’inhabilitació per divulgar i practicar procediments sense cap evidència científica amb pacients oncològics

La Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha acordat sancionar un col·legiat amb cinc anys d’inhabilitació per a l’exercici de la professió mèdica per haver divulgat i posat en pràctica amb pacients oncològics l’anomenat Mètode Hamer(també conegut com a Nova Medicina Germànica). La Junta també ha fet un requeriment explícit a l’esmentat col·legiat per tal que no torni ni a practicar ni a difondre en un futur procediments no validats i sense evidència científica. El col·legiat inhabilitat té consulta a les províncies de Barcelona i Castelló.   

 
L’expedient que recentment ha resolt la Junta de Govern del CoMB es va iniciar arran d’un escrit que el mateix metge sancionat va adreçar al Col·legi el juny de 2017, poc després de la seva aparició en un reportatge sobre pseudoteràpies que una cadena de televisió estatal va emetre el maig de l’any passat. El contingut d’aquest escrit, en el qual el metge defensava l’eficàcia de l’aplicació del Mètode Hamer, i el visionat posterior del reportatge van ser considerats per part de la Junta motius suficients per obrir un expedient de manera immediata.   
 
Es dona la circumstància que l’any 1995 el mateix col·legiat ja va ser objecte d’una altra inhabilitació del CoMB per fets pràcticament idèntics (aplicar les teories del Mètode Hamer i divulgar-les com a idònies i eficaces), en aquella ocasió, per un període de dos anys. La resolució del Col·legi va ser ratificada judicialment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).   
 
Entre les funcions essencials del Col·legi hi ha la de vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques i actuar com a garant de la protecció de la salut dels ciutadans. En l’àmbit concret de les anomenades teràpies alternatives i pseudocientífiques, el CoMB ha mantingut una actitud molt ferma quant al compliment d’aquestes funcions, tal com demostra l’obertura de diversos expedients en els darrers anys.   
 
El posicionament i el compromís del CoMB són molt clars i recentment van ser recollits al document El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències, un treball elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, amb la col·laboració de la Societat Catalano-Balear d’Oncologia Mèdica i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives.   
 
El CoMB vol alertar els ciutadans del risc que suposen per a la salut les pseudoteràpies sense cap evidència científica demostrada, especialment quan impliquen l’abandó d’altres tractaments d’eficàcia validada. És el cas de l’anomenat Mètode Hamer, el qual  no tan sols suposa un risc per als pacients per la seva manca de fonament científic, sinó, sobretot, perquè, de manera explícita, anima els pacients amb càncer a apartar-se de tractaments eficaços i validats per la comunitat mèdica i, per tant, els aboca a perdre l’oportunitat de beneficiar-se de la millor estratègia terapèutica disponible per a la seva malaltia. El Col·legi recorda que aquesta pràctica contravé les normes deontològiques i de bona praxi.   
 
El Col·legi insisteix a demanar la col·laboració a professionals, administració, mitjans de comunicació, institucions, entitats i societat en general per tal d’evitar la realització i difusió de pràctiques que generen confusió o engany als ciutadans pel que fa a la seva salut, amb el perjudici que això els pot suposar.