Notícies

Ciberseguretat en l'entorn mèdic: hàbits digitals segurs i protecció de les dades de salut

Jornada al CoMB sobre ciberseguretat en l’entorn sanitari. Disponible el vídeo de la sessió íntegra

L’octubre de 2022 diversos centres sanitaris de Catalunya van patir ciberatacs que van provocar fuites d’informació i que, fins i tot, van arribar a afectar l’activitat assistencial. Davant d’aquests casos greus i de la transformació digital del sector sanitari, la qual s’ha accelerat arran de la pandèmia de COVID-19, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va organitzar, el passat 9 de febrer, la jornada Ciberseguretat en l'entorn mèdic: hàbits digitals segurs i protecció de les dades de salut amb l’objectiu de conscienciar i formar els professionals mèdics sobre la necessitat d’incorporar hàbits digitals segurs i de tenir una major percepció dels nous riscos. Més d’un centenar de persones van seguir la sessió de forma presencial i online.

El vicepresident del CoMB, Jaume Sellarès, va conduir l’acte i el debat posterior. Sellarès va alertar de com el sistema sanitari s’ha posat en la “diana dels ciberatacs” i va destacat la importància de què els professionals disposin d’eines i recursos per “minimitzar els riscos”.

Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial i informàtic forense i expert en ciberseguretat i privacitat

La jornada va començar amb la conferència ‘Ciberseguretat, un bany de realitat’, a càrrec de Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial i informàtic forense i expert en ciberseguretat i privacitat. Aquest expert va posar sobre la taula els perills reals i quotidians als quals tothom està exposat en el seu dia a dia en aquest àmbit. Pérez va posar l’accent en la importància de tenir implementades mesures de seguretat, ja que “els ciberdelinqüents busquen aquell qui no les pren”. Va recomanar tenir totes les actualitzacions de les aplicacions i dispositius al dia i formar-se sobre com funciona la tecnologia que utilitzem i sobre com fer-ne una gestió responsable, tenint cura, per exemple, de les diferents opcions a l’hora de configurar els dispositius.

Taula rodona amb experts

D'esquerra a dreta: elvicepresident del CoMB, Jaume Sellarès; el pèrit judicial i informàtic forense, Bruno Pérez Juncà; el director de Medicorasse, Albert Cairó; la vicepresidenta del CoMB, Sònia Miravet; el responsable de seguretat de la informació de salut a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Albert Haro; l’agent de la unitat central de delictes informàtics del cos de Mossos d'Esquadra, Manuel Fernández; i el director de l’àrea de sistemes d’informació del Servei Català de la Salut, Pol Pérez

Tot seguit, es va celebrar una taula rodona amb diversos experts en ciberseguretat i sistemes de la informació. L’agent de la unitat central de delictes informàtics del cos de Mossos d'Esquadra, Manuel Fernández, va exposar els principals mètodes d’atac dels ciberdelinqüents en l’àmbit de la salut. El director de l’àrea de sistemes d’informació del Servei Català de la Salut, Pol Pérez, va explicar les mesures de seguretat que implementen des del Departament de Salut per protegir el sistema sanitari dels ciberriscos. Per la seva banda, el responsable de seguretat de la informació de salut a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Albert Haro, va donar recomanacions de seguretat als professionals. 

La vicesecretària del CoMB, Sònia Miravet explicant les mesures de seguretat que adopta el CoMB

D’altra banda, la vicesecretària del CoMB, Sònia Miravet, va posar sobre la taula les mesures que adopta el CoMB, tant per protegir les dades dels col·legiats i col·legiades, com per donar-los una identitat digital segura amb la qual poden realitzar gestions diverses. El director general de Medicorasse, Albert Cairó, va exposar les opcions de ciberprotecció i cobertura que hi ha disponibles al mercat assegurador.

La sessió va acabar amb el compromís de la redacció i publicació d’un decàleg de bones pràctiques digitals bàsiques que serveixi com a guia als professionals per protegir-se dels ciberatacs en l’entorn professional.

Més informació