Notícies

Homenatge al metge català Josep Salvany a Cochabamba

El proppassat 27 d’octubre, a Cochabamba (Bolívia), l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV) va homenatjar el doctor Josep Salvany i Lleopart, subdirector de la Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna iniciada el 1803, fins a la seva mort el 1810, i que va dirigir l’alacantí Francisco Javier Balmis. L’homenatge va consistir en la col·locació d’una placa al cementiri de l’església del convent de San Francisco de Cochabamba, l’indret on reposen les seves despulles, com a record de la seva entrega i generositat. L’acte va comptar amb la presència, al costat de les autoritats diplomàtiques i locals, dels doctors Amós García Rojas i Fernando Moraga-Llop, president i vicepresident primer de l’AEV, respectivament.

Josep Salvany va néixer a Barcelona el 6 de novembre de 1774 i va morir a Cochabamba el 21 de juliol de 1810, a l’edat de 36 anys, després de patir una llarga sèrie de malalties. Quan el 1804 la Reial Expedició es va dividir en dos grups, de llavors ençà i fins al dia de la seva mort Salvany es va convertir en director de l’expedició que es dirigiria cap a Amèrica del Sud. Salvany fou un metge dedicat totalment a la seva professió i a la humanitat, tot un heroi, que va participar en la primera gran campanya de salut pública de la història: la Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna, que va dur la vacuna de la verola a Amèrica.

Ferran A. Moraga-Llop, com a president de la Societat Catalana de Pediatria i membre del Consell assessor de vacunacions del Departament de Salut, fou el nostre representant en aquest acte, i va fer entrega a l’alcalde de Cochabamba d’una carta de l’Honorable conseller Boi Ruiz per agrair la seva col·laboració en la realització de l’homenatge i expressar l’admiració del Departament per la contribució del doctor Salvany a la salut pública. Així mateix, Moraga-Llop li va fer entrega d’una placa commemorativa en nom del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, juntament amb un conjunt de documents editats el 2010 amb motiu de l’any dedicat a la figura del doctor Salvany com a commemoració del segon centenari de la seva mort. L’alcalde de Cochabamba es va comprometre a coordinar i gestionar davant el Consell municipal una disposició legal que permeti retre homenatge permanent a aquest acadèmic català de la salut, tot imposant el seu nom en algun centre de salut de la capital. En el mateix sentit, Ferran A. Moraga-Llop va destacar que l’edifici que allotja la Secretaria de Salut pública de Catalunya és ara conegut com a Edifici Salvany, en record a la seva memòria arran de la commemoració del segon centenari de la seva mort.