Notícies

Èxit de participació en la Jornada d’Atenció Primària al Món Rural dedicada al ciberbullying


La jornada d’Atenció Primària al Món Rural de Berga s’ha consolidat aquest any amb un rècord d’assistència i de pòsters presentats en la seva setena edició. Més de 200 persones van assistir a la jornada, que es va dedicar gairebé de manera monogràfica al ciberassetjament escolar (o ciberbullying), un dels problemes que més preocupen pel que fa  a la relació que nens i joves tenen amb l’entorn digital. El CoMB organitzava l’acte, amb el suport de la Societat Catalana de Pediatria i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFFIC). 

La jornada va tenir com a títol Sexe, drogues... i whatsapp, al·ludint a la gran velocitat amb què canvia l’entorn digital i a la sensació de vertigen que provoca tant a professionals de la salut, com a docents i a pares. Santiago Garcia-Tornel, pediatre associat del Servei de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Deú, va ser l’encarregat de presentar la jornada, precisament amb la conferència Hi haurà ordre dins del caos? Garcia-Tornel va reconèixer que internet ofereix grans oportunitats per als més joves, però va alertar que aquests han d’aprendre a fer-ne un ús correcte, i en aquest aspecte necessiten estar acompanyats. 

La primera taula es va dedicar al ciberassetjament, amb l’anàlisi de Ramón Miralles, coordinador d’Auditoria i Seguretat de la Informació de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, de Maria Jesús Larios, adjunta per la defensa dels infants i dels adolescents del Síndic de Greuges de Catalunya, i Josep Fornell, cap de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de Mossos d’Esquadra de Berga. Els tres experts van incidir en la necessitat d’educar els joves sobre com fer una gestió responsable a les xarxes i en la comprensió de l’abast que té internet. 

La segona taula es va centrar en les anomenades tecnopaties. Addiccions, problemes a les cervicals, oculars, auditius,etc. poden ser causats per un ús prolongat dels aparells electrònics. La taula va comptar amb experts com Vicente Morales, pediatre de l’Equip de pediatria Territorial de l’Alt Penedès-Garraf; Dominica Diez, psicòloga clínica de la Fundació Althaia; i Monserrat Gorchs, exdirectora de l'Institut Guillem de Berguedà i planificadora dels Serveis Territorials d´Ensenyament a la Catalunya Central. Per la seva banda, Lourdes Bonet, presidenta del comitè científic de la jornada, va presentar els resultats de l’enquesta Ciberassetjament al professor, realitzada a docents de primària i secundària de la Catalunya Central.

 

La pediatra Amalia Arce, responsable d’e-salut de l’Hospital de Nens de Barcelona, va fer la conferència de cloenda Mama, vull un mòbil. Arce va abordar des de la seva experiència personal , com a mare d’adolescent i professional, el moment d’introducció dels menors al món digital. La millor manera de tenir-ne un control és, segons la pediatra, educar-los amb l’exemple i acompanyar-los a la xarxa. 

99 pòsters sobre ‘ciberbullying’ 

Durant tot el matí, es va poder consultar l’exposició interactiva dels pòsters. En aquesta edició es van presentar un nombre rècord de treballs: 122 pòsters, dels quals se’n van acceptar 99. El premi al millor treball va ser per al pòster T’has sentit mai assetjat virtualment? Comparem rural i urbà, d’un grup de professionals  dels EAP Berga i Alt Berguedà. A més, es van atorgar dos accèssit als treballs Ciberbullying en el nostre entorn (EAPs Sant Joan de Vilatorrada, Vic Nord, Manresa i Roda de Ter) i Com creus que em sento (ABS Calaf). 

El treball guanyador compara la percepció d’assetjament virtual entre els estudiants d’ESO d’un Institut d’Educació Secundari urbà, localitzat a Manresa, i un altre de rural, situat a Bagà. L’estudi no observa diferències significatives entre la zona urbana i la rural, però destaca que entre un 17 % i un 19% dels adolescents s’han connectat a skype alguna vegada amb desconeguts. 

Jaume Padrós, president del CoMB, va mostrar el seu compromís amb l’atenció primària a l’entorn rural i amb  l’esperit i la continuïtat d’aquesta jornada.Més informació

Recull de premsa