Notícies

El president del Col·legi, Jaume Padrós, rep la Creu de Sant Jordi


El president del Col·legi, Jaume Padrós, va rebre ahir la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat de Catalunya. L’acte de lliurament va tenir lloc al Palau de la Generalitat. En total van ser guardonades 29 persones i 24 entitats, que van rebre la Creu de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. 

Les Creus de Sant Jordi reconeixen la trajectòria de persones i entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, de manera més general, en el pla cívic i cultural. La distinció es va crear l’any 1981 amb la finalitat de reconèixer les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats al país. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.   

Entre els distingits aquest any, destaquem tres persones i quatre entitats vinculades, d’una manera o altra, a l’àmbit de la medicina, de la salut i del benestar dels pacients. Aquest és un breu resum dels mèrits pels quals han estat reconegudes: 

Jaume Padrós Selma 
Metge. Per la seva trajectòria, que combina la medicina i la preocupació per les qüestions socials. President actual del Col·legi de Metges de Barcelona, va ser cofundador del primer banc d’aliments de l’Estat espanyol i impulsor del Programa de Renda Mínima d’Inserció (PIRMI). Ha promogut programes sobre la salut dels professionals sanitaris des de la Fundació Galatea i la European Association for Physician Health (EAPH). 

Anna Hospital Ribas 
Metgessa. Per les seves importants realitzacions en la medicina forense, i particularment en el camp de l'odontologia forense, en el qual és una referència. Ha estat enviada en missió especial en casos de grans catàstrofes per ajudar a identificar víctimes, tasca que ha dut a terme combinant el rigor tècnic amb la qualitat humana. 

Montserrat Freixer i Puntí 
Activista contra el càncer. Per l’extensa tasca desenvolupada en la lluita contra aquesta malaltia. Presidenta d’Osona Contra el Càncer, una entitat que aplega més de 2.500 associats i que mobilitza prop d’un miler de voluntaris i voluntàries a través de les 45 delegacions locals que té a la comarca. 

Fundació Privada Olga Torres 
Per la seva constant dedicació a la investigació del càncer i de la seva relació amb alteracions immunològiques. L’entitat té com a objectiu la promoció de la recerca científica, tecnològica i social d’alt nivell dins del marc universitari, de centres d’investigació o d’instituts especialitzats mitjançant el finançament directe de projectes específics d’anàlisi i tractament oncològic relacionats amb malalties immunomediades.   

Associació Projecte dels Noms 
Per la feina de sensibilització i conscienciació ciutadana sobre la malaltia de la sida i pel seu treball en la defensa de les persones afectades per aquesta pandèmia. Creada el 1993 i formada per persones que viuen amb VIH/sida, organitza anualment el Memorial Internacional de la Sida a Barcelona i participa en el Dia Mundial de la Sida, amb activitats com l'exhibició del Tapís Memorial, confeccionat per familiars i amics de persones mortes per la malaltia. 

Associació de Víctimes de la Talidomida
Com a reconeixement per la lluita que des de fa dècades duen a terme en defensa dels drets del col·lectiu de persones afectades pel fàrmac, incloent la divulgació pública del problema i de les seves conseqüències i la recerca de mesures específiques de reparació dels perjudicis soferts.

Fundació Ramon Noguera 
Pel seu esforç per garantir qualitat de vida a les persones amb discapacitat intel·lectual, contribuint a la seva integració social i laboral.  Com a institució, ofereixen suport quant al benestar personal i a la participació social, i treballen per a millorar la situació dels infants que presenten dificultats en el seu desenvolupament o estan en risc de patir-ne, i per a fer costat a les famílies.   

Documents relacionats: