Notícies

El doctor Jaume Aubia i Marimon, guardonat amb la Insígnia d’Or de la Professió Mèdica del CCMC

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha distingit el doctor Jaume Aubia i Marimon (Santa Coloma de Queralt, 1949) amb la Insígnia d’Or de la Professió Mèdica, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria professional i al seu compromís amb els valors del professionalisme mèdic. L’acte de lliurament va tenir lloc el passat 31 de gener al Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Nombrosos companys, amics i familiars, així com representants del sector sanitari, van acompanyar el doctor Aubia en aquest homenatge.

Jaume Aubia (al centre) amb el president del CoMB, Jaume Padrós; el president del COMT, Fernando Vizcarro; la vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe; el president del CCMC i del COMG, Josep Vilaplana; i el president del COMLL, Ramon Mur

La Insígnia d’Or és el reconeixement més alt que el CCMC atorga a un professional. El president del Consell, Josep Vilaplana, juntament amb el vicepresident i també president del CoMB, Jaume Padrós, i els presidents dels Col·legis de Lleida i Tarragona, Ramon Mur i Fernando Vizcarro, van fer entrega de la distinció al doctor Aubia. La vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va ser l’encarregada de fer la lectura de l’acta de lliurament, en la qual es destacava una carrera marcada per l’excel·lència, la innovació i el lideratge, així com contribucions essencials al benefici i progrés de la professió mèdica.

Especialment emotives van ser les paraules que els doctors Jordi Camí, director general de Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i de la Fundació Pasqual Maragall; i Josep Maria Puig, actual secretari general del sindicat Metges de Catalunya, van dedicar a Jaume Aubia, tot recordant els anys en què van coincidir amb ell, durant les dècades dels 80 i 90, als hospitals de l’Esperança i del Mar (avui integrats al consorci Parc de Salut Mar).

Jaume Aubia (al centre), amb Jordi Camí, director general del PRBB i de la Fundació Pasqual Maragall; i Josep Maria Puig, actual secretari general de Metges de Catalunya

El president del CoMB, Jaume Padrós, també va fer un repàs molt personal de la intensa dedicació de Jaume Aubia a la consolidació del Col·legi de Metges de Barcelona com una institució independent i de referència; al progrés de la professió i a la millora del sistema sanitari.

Una intensa vida professional

El doctor Jaume Aubia és especialista en Nefrologia i en Medicina Interna. Llicenciat i Doctor en Medicina amb honors per la Universitat de Barcelona (UB), va exercir com a metge adjunt al Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar entre els anys 1978 i 1988 i com a cap de la Unitat de Diàlisi de l'Hospital de l'Esperança del 1988 al 1997, així com a coordinador de la Unitat de Recerca de Metabolisme Ossi de l’Institut Municipal d’Investigacions Mèdiques (IMIM), en el període 1991-97. Ha estat professor titular de Nefrologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és autor de 150 publicacions científiques en llibres i revistes de referència.

La seva vinculació al Col·legi de Metges de Barcelona, on ha ocupat els càrrecs de tresorer (1982-1986) i de vicepresident de la Junta de Govern (1986-2002), així com de director gerent de la corporació (2006-2014), continua sent actualment molt activa. 

Des de 2005, presideix el Grup Med. És també president de Firmapro, la companyia proveïdora de signatura electrònica a metges, farmacèutics, gestors i administracions públiques, i de Healthequity SCR, societat de capital risc que impulsa startups sanitàries de l’entorn català i europeu.

La trajectòria del doctor Aubia també ha passat per la col·laboració amb l’administració. De 1992 a 2002, va ser membre del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut. En aquest període, va ser redactor amb altres del projecte del Llibre Blanc de les Professions Sanitàries. Aquesta experiència va dur-lo, poc després, cap al Ministeri de Sanitat, on va ocupar el càrrec de Director General de Recursos Humans i Serveis Econòmic-Pressupostaris (desembre 2002-abril 2004) i va ser redactor de dues lleis estatals fonamentals: la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries i la Llei de l’Estatut Marc del professional sanitari.

L'any 2015, Jaume Aubia Marimon va rebre la medalla Josep Trueta de la Generalitat al mèrit sanitari.