Notícies

El CoMB recorda els danys associats al consum de cànnabis i considera que la legislació sobre el consum d’aquesta substància no s’hauria de modificar

El CoMB recorda els danys associats al consum de cànnabis i considera que la legislació sobre el consum d’aquesta substància no s’hauria de modificar

A propòsit del debat recurrent sobre la regulació i el consum de cànnabis, la Junta del Govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha elaborat un Document de Posició que té com a objectiu recordar i insistir sobre els danys en la salut que actualment coneixem associats al consum d’aquesta substància. El document La salut i el cànnabis també té l’objectiu d’alertar dels danys potencials que la creixent disponibilitat d’aquesta substància pot suposar, especialment, per a les persones joves.

Hi ha evidències dels efectes que el cànnabis i els productes derivats tenen en la salut mental i en el rendiment cognitiu d’adolescents i joves. Aquests danys suposen un cost molt elevat per a les persones i per a la nostra societat. A més, poden augmentar els riscos d’addicció i d’ús indegut d’altres substàncies.

El consum de cànnabis és il·legal per als adolescents, segons la legislació de tots els estats que han pres iniciatives en aquest sentit. Malgrat aquestes precaucions, certs canvis en les condicions del seu ús, com, per exemple, la permissivitat del consum en espais públics, pot afectar negativament la percepció que els propis joves tinguin sobre els danys causats pel cànnabis pel que fa a minimitzar-ne els riscos.

El document recorda també que, malgrat que certs derivats del cànnabis han estat aprovats com a medicaments per a indicacions específiques, els efectes adversos, inclosa la probabilitat d’addicció, s’han de valorar sempre simultàniament. Qualsevol substància derivada del cànnabis que es vulgui fer servir per tractar problemes mèdics específics ha d’estar subjecta al procés d’avaluació i aprovació de les agències reguladores competents.

La Junta de Govern del CoMB considera que l’actual legislació al voltant de les substàncies derivades del cànnabis no s’hauria de modificar fins a disposar d’evidències clíniques que puguin donar seguretat, suport i garanties sanitàries suficients a qualsevol canvi que pugui tenir impacte en la salut de les persones i en la salut pública.

 

Més informació