Notícies

El CoMB participa a la presentació d’un informe del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre el discurs antivacunes a internet

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha intervingut avui, juntament amb el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, en una roda de premsa en què s’ha presentat als mitjans de comunicació l’informe El discurs antivacunes a internet, elaborat pel CAC. El treball alerta de l’elevat percentatge de continguts presents a internet que generen desinformació en posar en dubte l’eficàcia i seguretat de les vacunes. Segons l’anàlisi del CAC, el 40% dels continguts més rellevants a YouTube, quan es fa una cerca amb expressions de dubte o reticència sobre les vacunes infantils, ofereixen un discurs antivacunes.

D'esquerra a dreta: Roger Loppacher, Jaume Padrós i Magda Campins

L’anàlisi de continguts mostra que es repeteixen un conjunt d’arguments com ara que les vacunes contenen components tòxics i que provoquen altres malalties i trastorns, a més de negar la immunitat col·lectiva o desacreditar els professionals de la salut.

El president del CoMB ha mostrat la seva preocupació pels efectes que el discurs antivacunes pot tenir en la salut de les persones i en la salut pública i ha insistit que, “tot i que a Catalunya i a l’Estat la situació no és d’alarma, cal estar alerta del que passa al nostre voltant” (en relació, per exemple, als brots de xarampió registrats en els darrers anys a Europa, on l’any passat el nombre de casos es va incrementar d’un 300% i es van registrar 74 morts per aquesta malaltia, a causa de la davallada de la cobertura vacunal en alguns països).

“Juntament amb la potabilització de l’aigua, el clavegueram i les mesures d’higiene, les vacunes ens van fer sortir de l’Edat Mitjana pel que fa a la mortalitat i han estat el mètode més eficaç per a la prevenció i control de malalties, per a la millora de la salut de la població i per a l’augment de l’esperança de vida”, ha recordat Padrós.

Padrós ha destacat que la bona praxi mèdica passa per recomanar la vacunació i ha afirmat taxativament que, quan es parla d’una mesura sanitària tan important, amb una eficàcia i seguretat sobradament demostrades per l’evidència científica com la de les vacunes, “no hi ha lloc per debats sobre la llibertat d’expressió”. El president del CoMB ha afirmat que “vacunar-se és un acte de solidaritat, ètica i confiança”.

La cap de servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron i membre de la Junta del CoMB, Magda Campins, ha intervingut també a la roda de premsa, on ha ofert informació actualitzada sobre les vacunes i la situació a Catalunya i ha desmuntat els principals arguments falsos en què se sustenta el discurs antivacunes.

 

Informació relacionada