Notícies

El CoMB lliura la Insígnia d’Or de la Professió al doctor Josep Terés Quiles, president de la Comissió de Deontologia durant més de set anys

El CoMB lliura la Insígnia d’Or de la Professió al doctor Josep Terés Quiles, president de la Comissió de Deontologia durant més de set anys

El doctor Josep Terés Quiles (Barcelona, 1937) ha estat distingit amb la màxima distinció del CoMB, la Insígnia d’Or de la Professió, per la seva trajectòria i compromís professionals. D’aquesta manera, el Col·legi reconeix la tasca de qui ha estat president de la Comissió de Deontologia del CoMB des de 2014 i fins fa tan sols un mes, i, molt especialment, el seu compromís amb els valors d’una professió que ha exercit al llarg d’una dilatada carrera “amb rigor i excel·lència”. El lliurament va tenir lloc dijous, 5 de maig, a la seu del CoMB, en un acte molt emotiu de reconeixement i homenatge, al qual van assistir companys, amics i familiars de Josep Terés, així com representants i personal del Col·legi.

 L'expresident del CoMB, Miquel Bruguera; Josep Terés i la seva esposa, Teresa Benjumeda; els vicepresidents del CoMB, Jaume Sellarès i Elvira Bisbe; i la vicesecretària, Sònia Miravet

El president del CoMB, Jaume Padrós, que no va poder assistir presencialment a l’acte i s’hi va connectar telemàticament, va dedicar unes paraules plenes d’emoció i profund agraïment a Josep Terés, de qui va enumerar una llarga llista de qualitats (“compromès, competent, lúcid, generós, discret, respectuós...”), les quals, segons Padrós, han contribuït a convertir-lo en un “savi” i en un “referent” per a la professió mèdica. El president del CoMB va recordar quan, l’any 2014, va proposar a Terés presidir la Comissió de Deontologia i va destacar l’enorme producció de documents i posicionaments que han sorgit de la Comissió durant el darrer període, els quals han esdevingut sovint referents més enllà del CoMB per la seva qualitat. “Respectuós en la discrepància, però ferm en les seves conviccions”, així va resumir Jaume Padrós el tarannà de Terés al capdavant de la Comissió de Deontologia, des d’on ha liderat la darrera i recent actualització del Codi de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC).

Miquel Bruguera va fer un recorregut per la biografia de Josep Terés

Qui va ser company de Terés al llarg de tota una vida professional a l’Hospital Clínic i també expresident del CoMB, Miquel Bruguera, va ser l’encarregat d’exercir de “padrí” a l’acte d’homenatge. Bruguera va fer un recorregut al llarg de la vida professional de Josep Terés, començant per la seva etapa d’estudiant de Medicina a la Universitat de Barcelona, on va ser company de Joan Rodés, amb qui també coincidiria professionalment a l’Hospital Clínic; i passant per tota la seva trajectòria professional, com a clínic i com a gestor, a l’hospital barceloní, per acabar destacant l’“elecció perfecta” que va fer Jaume Padrós en “rescatar-lo”, després de la seva jubilació, per presidir la Comissió de Deontologia del CoMB. En una esfera més personal, Bruguera va destacar l’enorme dedicació que Terés ha demostrat al llarg de la seva vida “a la família i a l’amistat”, i de la qual n’ha estat testimoni.

Després d’un missatge enregistrat en vídeo del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que també va voler felicitar Josep Terés i destacar la seva trajectòria professional i, sobretot, la bona disposició demostrada en tot moment per col·laborar; la vicesecretària del CoMB, Sònia Miravet va fer lectura de l’acta de lliurament de la Insígnia d’Or de la Professió. L’acta de la Junta de Govern va destacar, a més dels valors i compromís professionals, el fet que Josep Terés hagi acabat esdevenint tot un “referent” en totes les responsabilitats i disciplines que ha exercit, tant clíniques, com de gestió, o en els camps de la bioètica i la deontologia. 

Un públic emocionat va rebre Josep Terés

Per acabar, Josep Terés es va adreçar al públic, visiblement emocionat i agraït. “Aquest reconeixement m’omple d’orgull pel fet de venir del CoMB, una institució que m’estimo profundament”, va afirmar Terés per començar la seva intervenció. Reprenent el fil de les paraules de Bruguera, va agrair especialment al president del CoMB haver-lo “rescatat” de la seva jubilació i oferir-li presidir la Comissió de deontologia ara fa vuit anys. “Ha estat una de les etapes més satisfactòries de la meva vida: m’he enriquit moltíssim, he conegut persones d’una vàlua enorme i he fet nous amics”, va afirmar. Terés va mostrar-se profundament agraït i “privilegiat” pel fet d’haver pogut gaudir a tot arreu on va treballar (des del principi, quan va fer de metge de capçalera a les barraques de Montjuïc, fins a la llarga etapa a l’Hospital Clínic). “He gaudit de la professió i he aprés dels mestres, dels companys, dels estudiants i, sobretot, delspacients”, va afirmar.

Apunts biogràfics de Josep Terés

Josep Terés adreçant-se al públic després del lliurament de la Insígnia d'Or de la Professió

El doctor Josep Terés Quiles (Barcelona, 1937) va estudiar la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona (1955-1962) i va fer la residència de medicina interna a l’Hospital Clínic. L’any 1969 va ingressar a la llavors recent creada Unitat d’Hepatologia del mateix hospital, de la qual va ser nomenat cap de la Unitat de Cures Intensives l’any 1971, tasca que va exercir fins l’any 1988. Josep Terés va ocupar posteriorment els càrrecs de cap del Servei de Gastroenterologia (1988-1993) i director mèdic de l’Hospital Clínic (1993-2001), posició des de la qual va crear el Comitè d’Ètica Assistencial. El doctor Terés és catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona. Es va jubilar de la seva activitat pública i privada l’any 2007. 

La seva vinculació institucional amb el Col·legi de Metges de Barcelona comença l’any 2014, quan va ser nomenat president de la Comissió de Deontologia del CoMB, càrrec que ha continuat exercint fins a principis d’abril de 2022. Josep Terés ha estat un dels grans impulsors de la darrera actualització del Codi de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), en vigor des del febrer de 2022 i fruit d’un llarg i intens procés participatiu.

L'any 2019, el doctor Terés va rebre la medalla Josep Trueta de la Generalitat al mèrit sanitari. 

Àlbum de les fotos de la cerimònia

Insígnia d’Or de la Professió al doctor Josep Terés Quiles