Notícies

El CoMB lliura els Premis a l’Excel·lència Professional 2018

51 metges i quatre equips assistencials van rebre la distinció de metges excel·lents en reconeixement a la seva trajectòria basada en els valors que defineixen la professió: el compromís, l’honestedat, la integritat i l’excel·lència 

 Foto de família amb els premiats de l'edició de 2018

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va celebrar el 3 de desembre passat la 15a edició dels Premis a l’Excel·lència Professional, uns reconeixements que la institució atorga anualment a metges i metgesses i a equips assistencials que han estat proposats pels propis companys per haver destacat en l’excel·lència i qualitat en l’activitat professional. En aquesta edició, celebrada a l’Auditori Axa de Barcelona, el CoMB ha premiat 51 metges i metgesses i quatre equips assistencials de la província de Barcelona.

Els Premis a l’Excel·lència Professional es concedeixen des de 2004 i són un reconeixement entre companys. Els guardonats es decideixen a criteri dels jurats constituïts per metges i metgesses de reconegut prestigi. Els Premis es donen en diferents categories: Atenció hospitalària; Atenció primària; Altres àmbits assistencials; Recerca biomèdicaEducació mèdica i Humanitats, cooperació i gestió. Així mateix, es concedeixen quatre premis per a equips assistencials. Aquests guardons reconeixen també el lideratge i l’excel·lència dels metges que treballen en equip.

Els professionals i equips assistencials premiats han destacat per la seva trajectòria exemplar, per l’exercici de màxima qualitat i per l’enaltiment dels valors que configuren el professionalisme mèdic. Els Premis del CoMB són un reconeixement a trajectòries basades en l’honestedat, el compromís, l’altruisme, la integritat, la feina ben feta i l’excel·lència.  Els premiats van rebre els guardons de mans del president de la Junta de Govern del CoMB, Jaume Padrós, i dels dos vicepresidents, Elvira Bisbe i Jaume Sellarès.

Dr. Jaume Padrós, president del CoMB i Dra. Elvira Bisbe, vicepresidenta del CoMB

Xavier Sierra, metge dermatòleg premiat en la categoria d’Humanitats, cooperació i gestió, va parlar en nom de tots els guardonats i va tenir un record per a tots aquells metges que fan una feina exemplar però desconeguda i discreta: “Aquí no estem tots els que som. Hi ha molts metges anònims que, amb la seva feina callada, també serien mereixedors d’aquest premi a l’Excel·lència Professional”.

Cada any, la cerimònia de lliurament dels Premis aborda una qüestió professional en forma de conferència. En aquesta edició, Oriol Mitjà, metge investigador en malalties infeccioses de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), va oferir la conferència “Lluitant contra les malalties tropicals mitjançant la recerca: l’exemple del pian”. Mitjà va rebre una beca Dr. José Luis Bada del CoMB l’any 2009 que li va permetre iniciar la seva formació en malalties tropicals. Avui, des de l’illa de Lihir, a Papua Nova Guinea, el seu objectiu és eradicar la malaltia del pian, que ja s’ha reduït al 0,3%. Mitjà va recordar que, malgrat que encara hi ha malalties tropicals desateses, “anem sumant èxits” gràcies als resultats que s’aconsegueixen en recerca, solidaritat i cooperació, “àmbits en què Catalunya és líder”.

 

 Oriol Mitjà, metge investigador en malalties infeccioses de l’Institut de Salut Global de Barcelona

Durant la cloenda de la cerimònia, el president Jaume Padrós va recordar que els Premis a l’Excel·lència Professional guardonen uns professionals que compten amb el reconeixement dels seus companys i que són un gran exemple per a les generacions futures. Així mateix, va aprofitar l’ocasió per tornar a demanar “canvis profunds” en el sistema sanitari català, que donin resposta a les necessitats de la població i als reptes sociodemogràfics. Padrós va insistir que aquests canvis han d’estar liderats pels mateixos professionals.

El periodista i escriptor, Quim Monzó

L’acte va acabar amb la intervenció del periodista i escriptor Quim Monzó, que va fer una breu improvisació, plena de humor, sobre la relació entre les malalties i els escriptors. Amb el seu habitual sarcasme, Monzó va desenvolupar la seva hipòtesi personal de com les malalties han estat i són un gran camp de cultiu per a la creació de grans personatges de la literatura universal i per construir una llegenda al voltant de la personalitat i vida dels escriptors.