Notícies

El CoMB denuncia un acte pseudocientífic que qüestiona l’honestedat dels metges

  • El Col·legi demana la intervenció del Departament de Salut davant l’anunci d’un acte programat a Barcelona que posa en dubte la informació sobre càncer que faciliten els metges 
  • També recorda que el metge és l’únic professional amb formació, coneixements i competència per diagnosticar una malaltia i indicar-ne el tractament més adequat 
 
El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha tingut coneixement a través de les xarxes socials de la celebració d’un acte en un hotel de Barcelona, el proper 13 de gener de 2018,  que es publicita a Internet amb el títol “Un mundo sin cáncer. Lo que tu médico no te está contando”, un missatge que posa en dubte, de manera explícita, el paper dels metges a l’hora d’informar de manera veraç sobre el càncer als pacients i als ciutadans en general. Davant la gravetat d’aquest fet, el CoMB ha procedit a posar els fets en coneixement del Departament de Salut, sense perjudici d’emprendre altres accions que resultin oportunes. 
 
Entre les funcions primordials del Col·legi, hi ha la d’actuar com a garant de la protecció de la salut dels ciutadans i la de vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques.  El posicionament del CoMB és molt clar en aquest sentit i ja va ser expressat recentment al document El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències, elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), amb la col·laboració de la Societat Catalano-Balear d’Oncologia Mèdica i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives. 
 
Aquest document alerta del risc que les teràpies alternatives i pseudociències sense cap evidència clínica ni científica suposen per a la salut, sobretot quan es tracta de pacients amb càncer, donat que poden generar falses expectatives i impedir que pacients que són especialment vulnerables rebin el tractament adequat i més eficaç per a la seva malaltia o propiciar l’abandonament del tractament prescrit pel metge. 
 
El CoMB reitera aquesta alerta a la societat i recorda que el metge és l’únic professional amb formació, coneixements i competència per diagnosticar una malaltia i indicar-ne el tractament més adequat. 
 
El CoMB rebutja qualsevol actuació contrària a la bona praxi mèdica i, en l’àmbit de les pseudociències, ha perseguit i denunciat metges i no metges a través de processos que han derivat en condemnes judicials o administratives. 
 
D’altra banda, el Col·legi demana la col·laboració a professionals, administració, mitjans de comunicació, institucions, entitats i societat en general per tal d’evitar la realització i difusió de pràctiques que generen confusió o engany als ciutadans pel que fa a la seva salut, amb el perjudici que això els pot suposar.   
 
Informació relacionada