Notícies

jordi gol

El CoMB declara el 2024 any Dr. Jordi Gol Gurina, en commemoració al centenari del naixement de l’emblemàtic metge de família i internista

  • Gol és reconegut per les seves reformes a l’atenció primària a Catalunya i a la medicina social 

La Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha declarat el 2024 any Dr. Jordi Gol Gurina (Barcelona, 1924 – 1985) per commemorar el centenari del naixement d’aquest emblemàtic metge de família i internista, que va destacar pel seu paper dinamitzador de les reformes en l’atenció primària a Catalunya, així com en el camp de la medicina social.

Considerat un catòlic progressista i un metge humanista, el Dr. Gol va fer reflexionar els metges de la seva generació i els més joves sobre com havia de ser el metge de capçalera al segle XX. Així, va participar i portar la iniciativa en les reunions de les comissions creades per definir el paper del metge en l’atenció primària. 

Un dels punts més destacats en la seva vida professional va ser al X Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, que va tenir lloc a Perpinyà l’any 1976, sent el primer després de la dictadura, i on es va reprendre la celebració d’aquests congressos, iniciats el 1913.

A Perpinyà es va aprovar la definició de salut feta per Jordi Gol: “La salut és una manera de viure autònoma, solidària i joiosa”, la qual es pot considerar una definició pròpia de Catalunya, i on s’emfatitza que la salut exigeix l’apreciació subjectiva de benestar i autonomia. Jordi Gol Gurina va ser un mestre del pensament i el CoMB ha considerat que el seu mestratge és un bé a conservar.

Informació relacionada: