Notícies

El Col·legi lamenta la mort del Dr. Joaquín Barraquer

El món de la medicina ha perdut el Dr. Joaquín Barraquer, un dels grans referents internacionals en salut ocular. Al llarg dels seus 89 anys, va continuar el llegat del seu avi i del seu pare, els oftalmòlegs Ignacio i Antonio Barraquer, que van impulsar l’especialitat arreu del món gràcies al seu tarannà emprenedor i innovador. 

El Dr. Barraquer es va llicenciar en Medicina l’any 1951 a la Universitat de Barcelona i es va doctorar el 1955 a la Universitat de Madrid. Hereu del caràcter dels seus avantpassats, va treballar en noves tècniques i nou instrumental per fer avançar l’oftalmologia. De fet, la introducció de la tècnica de la zonulòlisi enzimàtica va marcar la seva carrera, així com les seves aportacions en la manera de realitzar els trasplantaments de còrnia i la cirurgia de la cataracta, el glaucoma i la miopia. 


 El Dr. Barraquer en una de les seves darreres visites al Col·legi, amb motiu de la celebració de l’acte d’homenatge a l’oftalmologia catalana (abril 2015).

Va ser investit Doctor Honoris Causa i Professor Honorari per 11 universitats nacionals i internacionals i també va promoure el seu vessant més solidari amb la creació de la Fundació Barraquer i del Banc d’Ulls per a Tractaments de la Ceguesa. Fins a pràcticament el final dels seus dies va continuar al capdavant del Centre d’Oftalmologia Barraquer, al costat dels seus fills, Elena i Rafael. 

El Dr. Jaume Padrós, president del Col·legi, ha lamentat la mort del Dr. Barraquer i ha destacat la seva figura com a “referent mundial”. Padrós també ha recordat que la nissaga Barraquer, al costat d’altres especialistes com Hermenegildo Arruga, “representa la història d’èxit i l’avantguarda de l’oftalmologia catalana i deixa un llegat que anima a continuar amb els seus avenços”.