Notícies

El Col·legi lamenta la mort del doctor Joan Rodés

El doctor Joan Rodés, reconegut hepatòleg a escala internacional i un dels principals impulsors de la recerca mèdica a Catalunya i a l’Estat, va morir ahir a Barcelona als 78 anys. La carrera assistencial, científica i també gestora de Rodés va estar sempre vinculada a l’Hospital Clínic, del qual va ser director general entre 2003 i 2008, i a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). La seva figura ha esdevingut un pilar fonamental en la història dels darrers 50 anys de l’Hospital Clínic. 


Dr. Joan RodésNascut a Barcelona l’any 1938, el doctor Rodés es va llicenciar en Medicina l’any 1962 i es va especialitzar en medicina interna i de l’aparell digestiu. L’any 1967, es va doctorar en Medicina i el 1968 va obtenir el títol de catedràtic a la Universitat de Barcelona, de la qual va esdevenir professor emèrit l’any 2008. 

Amb una gran visió de futur, Rodés va ser una peça clau a l’hora de situar el tàndem Hospital Clínic-IDIBAPS en una posició de lideratge, tant en l’àmbit assistencial com en el de la investigació. Ja a la seva etapa com a cap del servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic (hereu de la Unitat d’Hepatologia que ell mateix va crear l’any 1968), va promoure iniciatives molt avançades destinades a impulsar la recerca, com ara la creació de beques i ajuts que van permetre als professionals del centre dedicar-se a fer investigació  i a formar-se en altres centres, sovint a l’estranger. D’aquesta manera, va aconseguir situar el servei d’Hepatologia del Clínic en la primer a línia mundial pel que fa al coneixement de malalties del fetge, amb un nivell d’excel·lència que s’ha mantingut fins a l’actualitat. Alhora va posar les bases d’un model que ha permès a molts professionals compaginar assistència i recerca. 

A principis de la dècada dels noranta, Rodés va fer un pas més enllà i va impulsar la creació de l’IDIBAPS, una nova institució que agrupava sota el mateix paraigües tota la recerca vinculada a l’Hospital Clínic amb l’objectiu de perseguir l’excel·lència. Rodés va dirigir l’IDIBAPS del 1996 fins a 2006. Una de les darreres aparicions públiques del doctor Rodés va ser, precisament, durant l’acte de commemoració del vintè aniversari de l’IDIBAPS; celebrat el novembre passat.

A banda de ser membre de diferents consells assessors de l’àmbit sanitari, tant a nivell nacional com internacional, Rodés va presidir les Associacions Europea i Internacional per a l’estudi del fetge i és autor o coautor de prop de 600 articles científics. La seva trajectòria va ser reconeguda amb múltiples premis, entre els quals destaquen la Medalla d’Or de la Generalitat (2015), la Gran Cruz de la Orden Civil de Sanidad (2007), la Creu de Sant Jordi (2001) o el Premi Severo Ochoa a la Investigación (1990). 

Informació d'interès