Notícies

Dr. Joan Viñas i Sala, Insígnia d’Or de la Professió pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha concedit la Insígnia d’Or de la Professió al doctor Joan Viñas i Salas, per la seva dilatada trajectòria al servei dels valors del professionalisme mèdic, especialment per la defensa d’una deontologia al servei dels pacients. La Insígnia d’Or és el més alt reconeixement que pot atorgar el Consell a un professional.

Viñas va rebre la insígnia el 27 de novembre de mans del president del CoMB, Jaume Padrós, en un emotiu acte d’homenatge al qual van assistir companys de professió, familiars i amics. Padrós va fer la lectura de l’acta de lliurament de la Insígnia d’Or de la Professió, segons la qual, Vila ha estat mereixedor d’aquest reconeixement per la seva excel·lència, tant en el camp de la pràctica clínica, com en l’acadèmic i docent en l’àmbit de la cirurgia. També pel seu tarannà sempre afable, integrador, obert i dialogant, que ha afavorit l’entesa i l’impuls de projectes en totes les institucions en les quals ha participat i ha dirigit.A l’acte també hi van participar el president del CCMC, Josep Vilaplana; l’expresident del CoMB i amic personal, Miquel Vilardell; la degana de la Facultat Medicina Universitat de Lleida, Rosa M. Soler Tatché;  la directora de l’Institut Borja de Bioètica (Universitat Ramon Llull), Montserrat Esquerda; el President de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Josep A. Bombí; i el President del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur

Viñas va rebre emocionat la insígnia i es va comprometre a “seguir servint el millor que pugui en tot allò que pugui ser útil”. En el seu discurs d’agraïment va repassar els moments més importants de la seva trajectòria professional i personal, tot recordant els moments d’inici de la seva etapa a la Universitat de Lleida.

Joan Viñas i Sala

El currículum i mèrits de Joan Viñas (Mataró, 1950) són extensos. Es va llicenciar i doctorar en Medicina i Cirurgia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1978 i va exercir de metge resident de Cirurgia a l’Hospital Clínic de Barcelona. L’any 1977 va ser nomenat cap de la Secció de Cirurgia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. En el camp docent ha exercit a la UB i a la Universitat de Lleida (UdL), on ha desenvolupat una gran part de la seva carrera com a metge catedràtic en cirurgia i professor de bioètica. Ha estat degà de la Facultat de Medicina de la UdL (1995-2001) i rector de la mateixa universitat (2003-2007). 

La seva trajectòria també destaca pel seu vessant compromès amb la professió i el seu interès per l’ètica professional. Va ser cofundador de l’Associació Antisida de Lleida i del Comitè d’Ètica Assistencial i de Recerca de Lleida. Entre d’altres, ha estat membre de la Comissió Central de Deontologia de l’Organització Mèdica Col·legial d’Espanya i president de la Comissió de Deontologia del Col·legi Oficial de Metges de Lleida. També ha participat en projectes per a la millora sanitària a Moçambic i ha col·laborat amb diferents ONGs. 

Des de 2011, forma part del Comitè de Bioètica de Catalunya. Va ser president de l’Institut Català de la Salut (ICS) durant un breu període de temps (2012-13). I va ser elegit president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya l’any 2013, càrrec que ha exercit fins aquest any.