Notícies

Declaracions del Dr. Antoni Trilla, portaveu de la Junta de Govern del COMB per l’Ebola

Una auxiliar d'infermeria de l’Hospital Carlos III de Madrid ha estat la primera persona contagiada amb el virus d’Ebola a l’Estat espanyol. La sanitària va ser una de les persones que va assistir al religiós Manuel Garcia Viejo, traslladat des de Serra Leona i que va morir el 25 de setembre a causa del mateix virus.


El Cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic i portaveu de la Junta de Govern del COMB per aquest tema, Dr. Antoni Trilla, ha demanat calma i rigor per analitzar les causes del contagi. En declaracions a Catalunya Ràdio s’ha mostrat prudent però ha enviat un missatge de calma a la població explicant que la cadena de contagi per Ebola és molt difícil, i ha assegurat que, tot i que el risc no és zero, sí és “mínim”. 

Trilla ha explicat que l'auxiliar va tractar el pacient en la fase més perillosa, quan el virus està més reproduït. L’Ebola no es contagia en el període d’incubació, quan la malaltia encara és asimptomàtica, i el nou cas s’ha detectat en una fase inicial en el que hi ha un risc més baix de contagi. L'auxiliar però ja ha estat sotmesa a mesures d’aïllament.

Les persones que entren en contacte amb els malalts, especialment amb els que estan en fase terminal, són els que tenen més risc de contagi per la pròpia biologia del virus. El ser personal sanitari és un risc addicional i per això s’han d’utilitzar totes les mesures de protecció que calguin. Trilla ha afegit que segurament alguna cosa ha fallat en el compliment dels protocols i això ha facilitat el contagi. Cal fer una investigació per comprendre què ha passat.Informació relacionada: "Informació actualitzada sobre el brot de febre hemorràgica pel virus de l’Ebola"