Notícies

comunicat Israel-Palestina

Comunicat del CoMB sobre la preservació dels hospitals i centres sanitaris en zones en conflicte bèl·lic

La Junta de Govern del CoMB ha manifestat públicament en diverses ocasions la seva posició ferma a favor de la resolució dels conflictes de diversa índole a través de vies diplomàtiques i pacífiques i amb el màxim respecte als drets humans. De manera més específica, en situacions de guerra o conflicte armat, ha instat repetidament a preservar d’atacs els dispositius i professionals sanitaris i els pacients. En aquests moments, davant les informacions que arriben, de manera reiterada i punyent, a través dels mitjans de comunicació i d’organitzacions que treballen sobre el terreny, sobre la destrucció en zones actualment en conflicte bèl·lic, com són Ucraïna, Gaza, Iemen, Sudan, Turquia/Kurdistan i d’altres, la Junta de Govern del CoMB vol expressar:

  1. Fem una crida a totes les parts perquè, a més de fer tots els esforços per resoldre els conflictes per vies diplomàtiques i pacífiques, preservin de les accions bèl·liques els hospitals i centres sanitaris i, evidentment, protegeixin la vida i la integritat física dels metges, personal sanitari, malalts i familiars que hi estiguin acollits.
  2. Recordem que és imprescindible que els hospitals i centres sanitaris no siguin objectius de guerra i d’atacs militars i que es mantinguin al marge de les accions bèl·liques (bombardejos, intercanvi de trets, etc.). Això també implica que no s’utilitzin per acollir, protegir o hostatjar combatents ni per emmagatzemar material bèl·lic o per albergar centres operatius o d’altra mena.
  3. Instem, novament, a totes les autoritats nacionals, estatals i internacionals, a donar compliment al IV Conveni Internacional de Ginebra relatiu a la protecció de persones civils en temps de guerra.
  4. Manifestem el reconeixement cap als nostres companys metges i altres professionals de la salut, tant locals com internacionals, que, tot posant en risc la seva pròpia vida, presten els seus serveis en condicions precàries i atenen la població malalta de les zones en guerra.
  5. Denunciem la situació desesperada en què es troben milions de persones que no poden fugir de la guerra i que, amb la destrucció d’hospitals i centres sanitaris, queden desatesos en cas d’emmalaltir o de ser ferits.
  6. Reiterem el nostre rebuig davant de qualsevol forma d’atac a la població civil en temps de guerra. Considerem que la destrucció de centres sanitaris n’és una de les més brutals, tant per les seves conseqüències, com per ser símbol d’inhumanitat i barbàrie.
  7. Demanem als representants polítics que es facin ressò de la nostra condemna i peticions i que actuïn per donar resposta a aquesta situació.