Notícies

CCMC

Comunicat del CCMC de suport al doctor Hamid Ghareh Hassanlou i a la resta de persones condemnades a mort a l’Iran

Fa setmanes vam rebre, amb consternació, la notícia de la condemna a mort del metge radiòleg iranià Dr. Hamid Ghareh Hassanlou, arrestat al seu domicili proper a Teheran a principis de novembre, juntament amb la seva esposa, Frazaneh Ghareh Hassanlou, que també ha estat condemnada a 25 anys de presó.

El doctor Ghareh-Hassanlou i la seva esposa són dues víctimes més de la deriva de violència i de l’opressió massiva desencadenada a la República Islàmica d’Iran per posar fi a l’aixecament popular. Ara mateix hi ha condemnades a mort moltes altres persones, com, per exemple, el jugador de futbol Amir Nasr-Azadani, pel sol fet de defensar els drets humans i, en especial, els drets de les dones.

El cas del doctor Ghareh Hassanlou, que, segons testimonis, ha estat durament colpejat fins al punt de requerir ser intervingut, és un clar exemple de l’alarmant grau de violència que s’està exercint a l’Iran contra el personal sanitari. Tal com ha denunciat la World Medical Association (WMA), cada cop hi ha més professionals amenaçats i torturats només pel fet de fer la seva feina. Des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) recordem que, d’acord amb les normes ètiques de la medicina, els metges tenen l’obligació de tractar els ferits o malalts, sense cap altra consideració i que els reclusos han de rebre l’atenció mèdica necessària sense influència de les autoritats. 

Des del CCMC, en la mateixa línia que també han fet la WMA i altres organitzacions mèdiques i col·lectius professionals de tot el món, demanem la suspensió immediata de totes les execucions a l’Iran, amb l’objectiu final d’abolir la pena de mort, així com la fi de les tortures. En aquest sentit, hem adreçat també una carta a l’ambaixador de l’Iran a Espanya, Sr. Hassan Ghashghavi.

Considerem que és intolerable amenaçar amb represàlies el correcte exercici de la professió mèdica, així com utilitzar els centres sanitaris per buscar i detenir opositors al règim. Demanem, per tant, en solidaritat amb els nostres col·legues iranians, condicions segures per als metges i resta de personal sanitari en el compliment de les seves tasques i missió, així com també accés total a l’atenció mèdica per a tots els ciutadans que la requereixin.

Més informació