Notícies

Balanç de la campanya #ElCoMBActuaUcraïna: donació a Farmamundi, lliurament de material sanitari i mobilització de professionals

Balanç de la campanya #ElCoMBActuaUcraïna: donació a Farmamundi, lliurament de material sanitari i mobilització de professionals

Als pocs dies de l’esclat de la guerra a Ucraïna, a finals de febrer passat, i davant de les terribles conseqüències que, com en tots els conflictes bèl·lics, ja es feien evidents entre la població civil, el Col·legi de Metges de Barcelona va activar la campanya #ElCoMBActuaUcraïna, amb l’objectiu de contribuir a respondre, en la mesura de les seves possibilitats, a una nova crisi humanitària i de donar suport als professionals sanitaris. La campanya es va posar en marxa amb la col·laboració de la Fundació Àngel Soler Daniel (FASD), amb qui el Col·legi ja havia dut a terme la campanya #ElCoMBActua durant la primera onada de la pandèmia de COVID-19.

Després d’una trobada de membres de la Junta del CoMB amb el cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, i de reunions amb companys i companyes d’origen ucraïnès (el CoMB va contactar amb els 49 professionals ucraïnesos col·legiats), a mitjans de març es van posar en marxa diverses accions emmarcades en la campanya, entre les quals la recollida d’aportacions econòmiques, que van permetre recaptar un total de 13.485 euros. D’aquesta quantitat, se’n va fer una donació de 10.000 euros a l’ONG Farmamundi, l’única acreditada a l’Estat per dur a terme la tasca de compra i distribució de medicaments amb els requisits d’idoneïtat i de seguretat necessaris. La necessitat de medicaments era molt urgent en aquells moments.

El president del CoMB, Jaume Padrós, en una reunió amb el president de Farmamundi (2014-2022), Ricard Troiano

La resta de la recaptació s’ha destinat a la compra i enviament de material sanitari bàsic (guants, agulles, sèrum, etc.) per a centres sanitaris (Hospital de Khmelnytsky), material per a nadons (biberons) i al finançament del transport, en algun cas fins a punts fronterers amb Ucraïna. Per dur a terme aquestes accions ha estat imprescindible la col·laboració amb metges i metgesses del CoMB d’origen ucraïnès que estaven en contacte amb centres sanitaris del seu país i que van fer arribar al CoMB peticions de material per a destinacions concretes.

Personal de l'Hospital de Khmelnytsky amb el material enviat pel CoMB

La campanya #ElCoMBActuaUcraïna també ha rebut donacions de material sanitari divers i d’un ecògraf, que van ser entregats a la ciutat de Novograd-Volynskyi mitjançant el suport de l’ONG ubicada a Barcelona Sonrisas de Ucrania.

Donacions i enviament de material sanitari divers i d’un ecògraf a la ciutat de Novograd-Volynskyi

D’altra banda, el CoMB va impulsar un registre de metges i metgesses voluntaris per col·laborar en necessitats concretes, com ara l’atenció a persones refugiades, suport assistencial, etc., que va reclutar 63 professionals., alguns dels quals van participar en el dispositiu d’acollida a persones desplaçades ubicat a Fira de Barcelona, on van fer tasques d’assessorament sanitari i de detecció de necessitats de salut.

El CoMB manté oberta la campanya #ElCoMBActuaUcraïna, atent a l’evolució de la guerra a Ucraïna i a necessitats que se’n puguin derivar i a les quals pugui contribuir a donar resposta.