Notícies

Obligats a cuidar. Afrontant la síndrome del cuidador e

Jornada sobre la síndrome del cuidador. Disponible el vídeo de la sessió íntegra

Les persones que dediquen gran part del seu temps a tenir cura de persones amb dependència poden patir el que es coneix com la síndrome del cuidador, que combina esgotament físic, anímic i emocional, i que pot tenir conseqüències per a la pròpia salut. Per aprofundir sobre aquest tema i buscar estratègies per prevenir-lo, el Programa de Protecció Social (PPS) del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va organitzar, el passat 1 de març, la jornada Obligats a cuidar. Afrontant la síndrome del cuidador en el marc de les seves activitats de formació i prevenció adreçades als col·legiats i als seus familiars.

La sessió va comptar amb una taula rodona on tres professionals de la salut van explicar la seva experiència personal i professional respecte a les cures i a l’atenció cap a les persones cuidadores. El director general corporatiu del CoMB, Lluís Esteve, va donar el tret de sortida a la sessió, que va ser moderada pel director del PPS, Toni Calvo.

La infermera especialista en Geriatria i Gerontologia Isabel Llimargas va relatar la seva experiència com a cuidadora de la seva mare, malalta d’Alzheimer. Va remarcar la sensació d’invisibilitat que va viure i com va trobar a faltar que algú li preguntés en algun moment com estava, una sensació que molts cuidadors comparteixen. A més, en el seu cas, el fet de ser professional de la salut va resultar un agreujant, ja que l’entorn va donar per fet que, pel fet que com a sanitària sabia ocupar-se de la situació, no necessitava ajuda. Llimargas va compartir algunes de les conseqüències físiques de cuidar i alguns recursos per millorar la sobrecàrrega física i emocional que comporten les cures, posant l’accent en la necessitat de demanar ajuda externa.

Tot seguit, el radiòleg i director clínic de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Manel Escobar, va compartir com va viure en primera persona el canvi de rol en el moment que va passar de metge a pacient arran d’un càncer. Fruit de la seva experiència, i juntament amb altres companys en una situació semblant, va crear el Grup JANUS que té l’objectiu de millorar el sistema sanitari a partir de les seves vivències que professionals de la salut tenen com a pacients. Escobar va reconèixer que aquesta experiència li va canviar la perspectiva sobre com hauria de construir-se la relació amb els pacients i és va adonar de l’alt impacte que té la manera com els professionals de la salut s’adrecen a pacients i familiars per donar-los informació.

Finalment, la metgessa de Família i directora de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) Penedès rural, Sara Freixedas, va analitzar com es fa l'abordatge de la síndrome del cuidador des de l'atenció primària i com es pot detectar en la consulta a través de diversos tests com el de Zarit, per exemple. La metgessa va subratllar la sensació de culpabilitat que tenen les cuidadores (la majoria són dones) i que cal tenir especial cura d’aquelles persones cuidadores que estan en una situació social de vulnerabilitat, sovint dones migrades, i que tenen més factors de risc que influeixen en l'aparició de la síndrome.

La sessió es va cloure amb la intervenció del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que va defensar una estratègia comuna respecte a les persones cuidadores i avançar en l’atenció integrada social i sanitària per donar respir a les famílies.

Podeu veure el vídeo complet de la jornada i cada intervenció aquí