Notícies

El CoMB consolida la jornada CoMBxClima en la seva 3a edició. Vídeo de la sessió ja disponible

El CoMB consolida la jornada CoMBxClima en la seva 3a edició. Vídeo de la sessió ja disponible

Durant la jornada es van lliurar els 1rs Premis a les millor pràctiques en Acció Climàtica i Salut Planetària en l’entorn sanitari del CCMC

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i la Secció col·legial de Metges d’Acció Climàtica i Salut Planetària van organitzar, el passat 22 de maig al CoMB la 3a Jornada CoMBxClima, que ja s’ha consolidat com una cita anual per reflexionar sobre l’impacte del sector sanitari en l’emergència climàtica i el paper dels professionals com a agents de canvi i com a responsables de la cura de les persones que pateixen en la seva salut els efectes del canvi climàtic. Aquesta jornada participativa té l’objectiu de presentar i debatre projectes que es poden impulsar des del sector sanitari per tal de posar en marxa a curt termini iniciatives que generin un impacte positiu, tant en la salut humana, com en la salut del planeta. 

La jornada va començar amb dues taules rodones que van tractar sobre l’impacte de la mala qualitat de l’aire i de la contaminació acústica en la salut de les persones. A la primera taula, hi van participar la doctora en Biomedicina i Salut Pública i investigadora d’ISGlobal, Mònica Ubalde; la pediatra Elena Codina, i el membre de la Plataforma Eixample Respira i del moviment Revolta Escolar, Genís Rodríguez. La mala qualitat de l’aire té un impacte greu en la salut de les persones que va més enllà de les patologies respiratòries. En aquest sentit, la Secció col·legial de Metges d’Acció Climàtica i Salut Planetària, la Societat Catalana de Pediatria, ISGlobal i iniciatives veïnals van fer una crida, el novembre de 2024, a l'acció política per posar en marxa mesures urgents contra la mala qualitat de l'aire a través d’una carta que encara està oberta a adhesions i que ja compta amb més de 570 signatures.

Si el primer factor que afecta la nostra salut és la qualitat de l’aire, el segon és el soroll. Aquesta és una dada, en general, poc coneguda i és per això, que els organitzadors li van donar protagonisme a la jornada amb una taula que va reunir la tècnica en Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Laia Font; la presidenta de l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCA), Marga Furro, i el tècnic del servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya, Eduard Puig

La crisi climàtica no afecta tothom de la mateixa manera. Algunes persones tenen uns condicionants que els fan més vulnerables als efectes derivats de la crisi climàtica. La pediatra, Meritxell Ponce; la ginecòloga, Maria Alcoz, i el resident en geriatria, Enric Prats, van analitzar a la jornada quins són els factors de vulnerabilitat d’infants, dones i gent gran.

Altrament, durant la sessió es van presentar dos projectes orientats a crear un impacte positiu en les persones des del sistema sanitari i també a través de l’apoderament dels pacients. La metgessa de família i comunitària, Laura Illamola, va explicar com s’està desenvolupant el projecte europeu de prescripció social basat en la natura RECETAS a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per la seva banda, la CEO de SunshineOxigen, Silvia Micaló, va presentar una aplicació que dona dades gairebé a temps real de factors de risc ambientals perquè persones amb patologies determinades puguin prendre decisions sobre protecció i sobre com es relacionen amb l’entorn.

La presidenta de la Secció de Metges d’Acció Climàtica i Salut Planetària del CoMB, Carla Oliva, va presentar la jornada i la presidenta del CoMB, Elvira Bisbe, en va fer la cloenda tot refermant públicament el compromís del CoMB i la Junta de Govern perquè els professionals de la salut siguin referents en la lluita contra la crisi climàtica i a l’hora de posar el tema de la salut global i de la salut planetària en primera línia.

3a jornada CoMBxClima - Premis a les millors pràctiques en Acció Climàtica i Salut Planetària en l'entorn sanitari

1a edició dels Premis a les millors pràctiques en Acció Climàtica i Salut Planetària en l’entorn sanitari

La 3a jornada CoMBxClima va acollir el lliurament dels Premis a les millors pràctiques en Acció Climàtica i Salut Planetària en l’entorn sanitari que atorga el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) per reconèixer projectes impulsats per professionals i centres sanitaris compromesos davant l’emergència climàtica, amb l’objectiu de liderar el camí cap a un futur més sostenible i just. En aquesta primera edició, s’hi van presentar 13 iniciatives, tres de les quals van rebre els guardons i una quarta, una menció especial.

Més informació sobre els I Premis a les millors pràctiques en Acció Climàtica i Salut Planetària en l’entorn sanitari del CCMC

Més informació