De l’ésser humà i la natura. Reflexions d’un agnòstic

De l’ésser humà i la natura. Reflexions d’un agnòstic

Autor: Dr. Jordi Vila-Abadal i Vilaplana

Galerada, Serveis d’Edició. 2022
226 pàgines. Rústica. Assaig
ISBN: 978-84-124880-1-2
18€
Correu de l’autor: jordi.vila-abadal@vidranes.cat

Descarregar fragment
L’assaig està prologat per Pius-Ramon Tragan, monjo de Montserrat deixeble de Bonaventura Ubach, doctor en exegesi bíblica i especialista en els orígens del cristianisme i l’evangeli de Sant Joan; un intel·lectual de renom que presenta una obra que cal situar entre la filosofia i l’ètica, amb un discurs que probablement no comparteix, però expressa tothora el respecte a l’opinió de l’autor.

El Dr. Vila-Abadal exposa en el preàmbul que intenta raonar l’origen del bé i del mal en el marc de l’actual deïficació de la naturalesa i la seva relació amb l’home i la seva llibertat. Aquesta és l’essència d’una obra que ens situa a la natura i ens diu que els béns i els mals ens venen d’ella mateixa. Considera que les diverses religions no aporten explicacions congruents al bé i al mal.

L’assaig tracta el lliure albir, la llibertat, la influència de l’entorn, la consciència i evolució mental, i del que rebem de la naturalesa. Entre els seus plantejaments destaca l’ètica, de la què afirma que ens eleva a la major dignitat humana.

Aquest és un llibre que ofereix una altra visió de l’existència i convida a la reflexió des d’una perspectiva naturalista, allunyada de les teosofies i de les habituals complexitats dels discursos filosòfics.
Dr. Jordi Vila-Abadal i Vilaplana

Nat a Barcelona l’any 1926, rep la primera formació a Blanquerna i Virtèlia, i
després cursa Medicina a la UB, estudis que deixa als 20 anys quan ingressa a
l’abadia de Montserrat i es forma com a monjo benedictí. Al monestir es dedica
a l’atenció del jovent, d’esportistes i refugiats polítics. El 1965 l’exilien amb altres monjos a Sant Miquel de Cuixà, on la seva petita comunitat crea un espai de llibertat. El 1968 deixa la vida religiosa, acaba la carrera de Medicina i es llicencia per la UB el 1970. Treballa a la secció d’Alcoholisme i altres toxicomanies a la Clínica Mental de Santa Coloma, i a la secretaria de la Generalitat en temps del president Terradellas. Cofundador del SPOTT i l’AAT, cedeix la seva residència de Vidrà per a la creació d’una comunitat terapèutica. Professor durant vuit anys a l’Escola de Treballadores Socials. El seu activisme polític l’obliga a un nou exili temporal el 1975. Participa en la lluita universitària, en l’Assemblea de Catalunya, la PDD, l’ANC, Òmnium Cultural i altres entitats i grups. Pensador i escriptor de llarga trajectòria, publica onze llibres entre l’any 1966 i el 2013, de caire formatiu, biogràfic i d’assaig. Ara ens ofereix el dotzè, del 2022, “De l’ésser humà i la natura. Reflexions d’un agnòstic”.